Automatisch voederen: LINAK actuatoren maken het mogelijk

In maart 2013 presenteerde Lely een voerrobot. De Vector is een geautomatiseerd voedersysteem. Om dit systeem te optimaliseren maakt Lely gebruik van elektrische actuatoren.

"Het gebruik van een elektrische actuator heeft meerdere voordelen," aldus Bert-Jan Pastoor, production engineer bij Lely, "in tegenstelling tot een gewone elektromotor is de actuator van LINAK erg smal, waardoor hij precies past in de voerrobot.”

Het automatische voersysteem Lely Vector verzamelt het voer, mengt het en brengt het meerdere malen per dag bij de koeien.

Het mes, dat wordt gebruikt om te mixen, wordt versteld door een speciaal ontwikkelde LA36 actuator. Met een verkorte slaglengte van 70 millimeter en een speciale besturingsplatine.

Naast het verstellen van het tegenmes wordt een tweede LINAK actuator gebruikt voor de aansturing van de roterende rok om de robot die het voer naar het voerhek duwt.

Dankzij de elektronica dat speciaal is aangepast kan de actuator gemakkelijk communiceren met Lely’s control unit.

Tijdens het transport in de stal of op het erf wordt deze rok om hygiënische redenen geheven. Zo wordt voorkomen dat vuil en bacteriën in de stal terechtkomen. Eenmaal in de stal wordt de rok doormissel van een LA36 weer nauwkeurig op de grond geplaatst.

Gedurende het aanvullen van de machine worden de accu’s opgeladen. Omdat er gebruik wordt gemaakt van her oplaadbare batterijen zijn alleen elektrische verstel- en aandrijfsystemen geschikt. Het meeste energie wordt verbruikt door de mengeenheid van het voer.

De twee actuatoren verbruiken verhoudingsgewijs weinig energie. Bovendien is de voerrobot voorzien van talloze sensoren, onder meer om de hoeveelheid voer voor het voerhek te meten.

Door het gebruik van de voedrobot wordt er kostbare tijd bespaard en daarbij in vergelijking met andere systemen veel energie.
  The cutter in the Lely Vector

The LINAK actuator LA36 in the opposing cutterWith the LINAK actuator LA36 the opposing cutter is positioned.

Naast de producteigenschappen van de LA36 is de goede samenwerking een reden voor de keuzen van elektrische actuatoren door Lely.

Neem contact op met LINAK TECHLINE voor specificaties en meer elektrische oplossingen voor de agrarische sector.
Wat is een Lineaire Actuator
Een elektrische lineaire actuator is een onderdeel dat de roterende beweging…
TECHLINE Applicaties
Voorbeelden van TECHLINE applicaties.
Meld u aan voor Nieuws
Blijf op de hoogte van het LINAK nieuws.
Actuator Voordelen
Beweging uitgevoerd door een innovatief elektrische actuator systeem heeft veel voordelen…
Actuator Tests
Extreme kou en hitte, snelle temperatuursveranderingen, blootstelling aan chemicaliën en zout...