Ergonomic thinking at Danfoss

Een optimale werkstroom dankzij een aangepaste werkhoogte

Bij Danfoss, in Denemarken, werken de werknemers van de productie van omvormers altijd op de optimale werkhoogte.

Danfoss is gelegen in Nordborg op het Deense eiland Als. De Danfoss Group werd in 1933 opgericht door Mads Clausen. Vandaag de dag heeft het bedrijf wereldwijd ongeveer 24.000 mensen in dienst. Na een uitgebreid moderniseringsproces is de nieuwe productiefaciliteit voor omvormers nu gevestigd in een van de eerste fabriekshallen.
De faciliteit is geheel nieuw ontworpen en van de grond af opgebouwd. De volledig geautomatiseerde transportbanden transporteren de half-afgewerkte onderdelen naar afzonderlijke werkstations. Deze individuele werkstations worden ergonomisch optimaal afgesteld met behulp van elektrische hefkolommen en worden zo geheel aangepast aan de betreffende werknemer.

De gehele transportband voor de productie van omvormers is ontwikkeld door Gebhardt Fördertechnik. Het systeem heeft een lengte van 1.000 meter. Gebhardt biedt producten en diensten voor transport- en montagesystemen, evenals voor opslag-, sorteer- en distributietechnologie.

De hechte samenwerking met de desbetreffende klant is bijzonder belangrijk voor het bedrijf uit Sinsheim. Vanuit de nauwe samenwerking met Danfoss is het idee ontstaan om de individuele werkstations elektrisch af te stemmen met behulp van LINAK-hefkolommen.
De individuele cellen waar de omvormers worden overgeplaatst naar bepaalde deelprocessen staan direct in verbinding met de transportband door middel van een switch. De hoogte van het eiland moet bij verplaatsing dezelfde hoogte hebben wanneer de omvormer wordt overgebracht.

Zodra de werknemer aan het werk gaat, wordt zijn werkplek met de halfafgewerkte omvormer qua hoogte ingesteld, zodat de rug van de werknemer zoveel mogelijk bij het werk wordt gespaard.

“Wij zien duidelijk een trend in de richting van ergonomisch geoptimaliseerde werkplekken,” aldus Emil Zwick, filiaalmanager bij Gebhardt Fördertechnik.
Workstation in the correct working height
Over het algemeen zijn er binnen de industrie twee mogelijkheden om de werkplek ergonomisch aan te passen. De eerste mogelijkheid is om de werkruimte op één statische hoogte te houden, waarbij de werknemer op een verstelbaar schaarliftplatform staat.

De tweede mogelijkheid is om de werkruimte van de werknemer aan te passen aan de specifieke vereisten door middel van hefkolommen. Deze laatste oplossing, die ook wordt gebruikt bij Danfoss, is echter wel complexer in de uitvoering.

Het onderdeel verlaat het bad via een switch en wordt naar de betreffende werkplek getransporteerd. Om de werkstroom zo praktisch en snel mogelijk te maken hoeft de werknemer zich niet te bekommeren over de juiste instelling van de hoogte. Wanneer deze met zijn persoonlijke code inlogt bij de desbetreffende werkplek, worden de individuele instellingen door het systeem opgehaald en wordt de hefkolom automatisch ingesteld op de juiste hoogte zodra het onderdeel zijn plaats heeft bereikt.

Voor de afstemming van de hoogte wordt gebruikgemaakt van LINAK LP3-hefkolommen. Deze telescopische hefkolom heeft een kracht van 2.400 Newton en een slaglengte tussen 300 en 600 millimeter.

De LP3-hefkolom is een compacte driedelige kolom met een stevig geanodiseerd aluminium oppervlak. De kolom is met name geschikt voor gebruik voor industriële werkplekken en werkbanken. De kolom kan worden bediend met behulp van een besturingseenheid; daarbij is een parallel proces van twee kolommen mogelijk. Dit is noodzakelijk omdat Danfoss voor een werkplek in de productielijn twee kolommen gebruikt.

Niels Kampstrup, verantwoordelijk voor het productieproces bij Danfoss, zegt over de oplossing van Gebhardt en LINAK: “Toen we de productielijn voor omvormers in 2011 opzetten, hebben meteen veel nadruk gelegd op ergonomisch optimale werkplekken.”

De filosofie van Danfoss is simpel: Als een werknemer op een optimale werkplek werkt, kan hij ook tot optimale prestaties komen. Dit leidt weer tot grotere tevredenheid, efficiënte en productiviteit.
Height adjustable conveyer belt

De ergonomische optimalisering van de werkruimte gaat altijd hand in hand met een optimalisering van de werkprocessen. Het schakelen tussen werkzaamheden aan twee lijnen is daar een goed voorbeeld van.

Een werknemer van Danfoss werkt tussen de twee lijnen, die elk een onderdeel ontvangen. Het schakelen tussen activiteiten van links naar rechts is ergonomisch zinnig en tegelijkertijd ideaal voor het productieproces. Immers, zodra het werk aan het ene onderdeel is afgerond en dit weer op weg is naar de hoofdlijn, kan de werknemer verdergaan met het onderdeel aan de andere kant.

De communicatie tussen de productielijn en de hefkolom is volledig automatisch en de materiaalstroom van de productie is direct gekoppeld aan het besturingssysteem voor de werkstations.

Emil Zwick van Gebhardt is er zeker van dat de ergonomische optimalisering van werkplekken in de toekomst verder zal toenemen, met name in de industriële productie. De producten van LINAK helpen mensen om de juiste oplossingen te vinden.