Nieuws 11 maart 2016

Praktische technologie neemt de regie over

Het is belangrijk dat podia er goed uitzien, praktisch zijn en gemakkelijk kunnen worden opgebouwd en afgebouwd. Mesut Uelgen heeft het nu allemaal.

Mesut Uelgen werkt als monteur bij de omroepmaatschappij ORF in Wenen en is verantwoordelijk voor de inrichting van de podia voor een brede reeks programma’s. Met zijn collega’s bouwt hij de podia die zijn ontworpen door de architecten van het station.

Sommige ontwerpen stellen de bouwers voor extra problemen. Daarom heeft Uelgen besloten gebruik te maken van zes Baselift™ units, geproduceerd door de Deense specialist op het gebied van lineaire actuatortechnologie, LINAK, om voor de populaire show “Bingo” van de ORF het podiumontwerp te bouwen.

Even eenvoudig als slim
“De podia waar de quizkandidaten staan zijn erg zwaar. Het ontwerp hiervan maakt het moeilijk om deze te verplaatsen,” zegt Uelgen. De oplossing die werd geïmplementeerd bij ORF was even eenvoudig als slim: Er zijn zes Baselift units verzonken in de vloer van de studio.

Met een handheftruck kunnen Mesut Uelgen en zijn team de complete podia, stands en andere podiumelementen opheffen. Zij kunnen de elementen naar een positie manoeuvreren over de luiken die worden bestuurd door Baselift units. De Baselift units worden vervolgens gebruikt om de elementen neer te laten, waardoor een vast element op het podium wordt gecreëerd.

Met andere woorden: het podium voor de programma’s staat binnen enkele minuten op zijn plaats. Mesut is daarom erg tevreden: “Onze oplossing met gebruik van Baselift units heeft ons werk veel gemakkelijker gemaakt. Vooral omdat wij het podium tweemaal per week moeten opbouwen en afbouwen.”            

Het eenvoudige Plug & Play-systeem van LINAK heeft zijn nut bewezen. Elke Baselift unit wordt aangesloten op twee controleboxen en een klein handbedieningspaneel. En dat is alles! Er is geen andere besturingsapparatuur nodig om de perfecte gelijktijdige werking van de afzonderlijke hefapparaten mogelijk te maken: alles wordt bestuurd via de controlebox van LINAK.

Er kunnen tot 16 Baselift units worden gecombineerd voor een parallelle werking. Elke unit is in staat om 150 kilo op te heffen. Dat is meer dan genoeg voor de podia-elementen, of voor keukens, waarvoor het systeem van LINAK oorspronkelijk was ontworpen.

“Wij zijn onder de indruk van de kwaliteit van de producten en service van LINAK,” zegt Walter Mayer, productiemanager bij ORF voor armaturen en bevestigingsmaterialen. Het is daarom geen toeval dat het nieuwe Baselift systeem een plaats heeft gevonden bij ORF. Mesut Uelgen is ervan overtuigd dat de nieuw ontwikkelde oplossing ook voor andere programma’s kan worden gebruikt voor een snellere opbouw van podia.

Lees meer over Baselift™ en Baselift systemen.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

– Wij zijn geen orakel, maar we zijn wel experts in actuatortechnologie. Vraag ons gerust alles wat u hierover wilt weten.