Nieuws 18 maart 2016

Een keuken waarin het leuker is om te koken

Een in hoogte verstelbare keuken van de keukenfabrikant Sachsenküchen is geïnstalleerd in het woonhuis van een Duits echtpaar. Deze zorgt voor ergonomie, comfort en fun in de keuken.

Andreas Martin houdt van koken. Koken is zijn manier van relaxen na een drukke dag in zijn medische praktijk. Toen hij verhuisde naar een nieuwe flat, werd het duidelijk dat de keuken niet alleen een functionele ruimte maar ook een sociaal knooppunt was. Daarom koos Andreas Martin voor een ERGOmatic-keuken van de Duitse keukenfabrikant Sachsenküchen.

De arts was meteen gefascineerd nadat hij zag dat hij de hoogte van de keuken kon verstellen. “Dat is werkelijk een geweldige functie. Ik kan de hoogte verstellen voor verschillende werkzaamheden,” zegt Andreas Martin. 

Zoals andere keukens is de keuken van Martin ook een sociaal knooppunt in de flat. Het keukeneiland scheidt en verenigt het keukengebied en de woonkamer.

Elke party eindigt in de keuken. Bij ons begint een party in de keuken,” zegt de arts. “Wanneer vrienden op bezoek komen, verstel ik het keukeneiland naar de bovenste positie. Het werkblad verandert in een sta-tafel waarop wij heel gemakkelijk onze glazen en borden kunnen zetten. Onze gasten zijn verbaasd en heel erg onder de indruk wanneer ik naar het keukeneiland ga om het omhoog te zetten. Voor veel mensen is het nog nieuw dat je een keuken in hoogte kunt verstellen”, zegt de arts. 

De ERGOmatic-keuken werd in december 2013 in zijn flat geïnstalleerd. Sindsdien is de hoogteverstellingsfunctie constant gebruikt. De motors voeren hun werk soepel en stil uit. Elko Beeg, algemeen directeur van Sachsenküchen, zegt, “De motorsystemen van LINAK zijn uiterst betrouwbaar en zeer gemakkelijk in het gebruik. Zelfs zeer zware keukeneilanden kunnen worden versteld.“ 

Met het aanraakpaneel kunnen drie verschillende hoogtes permanent worden geprogrammeerd. Dit maakt het gebruik van de keuken veel comfortabeler. Andreas is verrukt over zijn ERGOmatic-keuken. “De keuken beweegt met ons mee. Dat is iets wat zeker is,” zegt hij.

Met de druk op een knop of een aanraakpaneel wordt met acht hefkolommen het meer dan drie meter brede keukeneiland met 20 centimeter versteld. Met het ERGOmatic-systeem van Sachsenküchen kunnen werkhoogtes worden ingesteld van 855 tot 1055 mm.

De leden van een gezin zijn niet allemaal even lang. En zij koken allemaal. Met een statische keuken is er voor niemand een ideale werkhoogte. Voor de ene persoon kan de keuken te hoog zijn en voor de andere te laag.

Elektrische verstelling compenseert dit verschil en biedt een flexibele keuken die geschikt is voor de afzonderlijke gebruiker. Dit is echter niet het enige voordeel. Andreas Martin en zijn partner Romy Eckert zijn even lang, en vinden het erg handig.

Romy Eckert en Andreas Martin zijn gelukkig met hun verstelbare keuken.

Bij het wassen van groenten of snijden van uien heb je een andere werkhoogte nodig dan wanneer je in een grote pan roert. In een onderzoek van de technische universiteit van Darmstadt is dit vastgesteld.  Je leert deze functie te waarderen als je van koken houdt. Zoals Martin zegt: “Wanneer de pan op het fornuis staat, stel ik de gewenste hoogte in. Koken betekent dan nóg meer fun.“

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

– Wij zijn geen orakel, maar we zijn wel experts in actuatortechnologie. Vraag ons gerust alles wat u hierover wilt weten.