Nieuws 27 juli 2016

Een keuken meer dan alleen in hoogte flexibeler maken

Een Nederlandse industriële ontwerper kreeg het idee om keukenkasten en tafelbladen verstelbaar en voor iedereen toegankelijk te maken. Hij vond een partner in LINAK, evenals iemand die de potentiële mogelijkheden van zijn idee zag.

De Nederlandse industriële ontwerper Tino G. du Long wil dingen in beweging brengen - in de letterlijke betekenis van het woord. Specifiek wil hij de keuken in beweging brengen.

Keukenkasten kunnen verlagen zodat deze voor een gebruiker bereikbaar zijn en werkoppervlakken creëren die omhoog kunnen worden gezet als dat nodig is. Dit is niet bedoeld om de keuken op te leuken, maar vaak een noodzaak, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap.

Sommige gebruikers kunnen met deze functionaliteit de keuken gebruiken op plaatsen waar zij dit eerder niet konden. Ook keukengebruikers die gezond zijn van lijf en leden, vinden verstelbaarheid in de keuken zeer praktisch. De reden hiervoor is dat u de optimale werkhouding krijgt door de juiste hoogte van het werkoppervlak in de keuken te bepalen.

Tino G. du Long wil de Nederlandse keukenmarkt transformeren met een in hoogte verstelbare keuken die met een druk op de knop in beweging kan komen. Technologie van LINAK maakt dit mogelijk.

Tino was aanvankelijk van plan deze oplossing uitsluitend toe te passen op keukens die zijn ontworpen voor personen met een handicap. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat de technologie in elke keuken toepasbaar is.

Een toekomst in gedachten met meer flexibiliteit in keukens
Du Long vond ook iemand die naar zijn ideeën wilde luisteren - Marcel Blaauwbroek van Tulp Keukens. De Nederlandse keukenfabrikant Tulp Keukens produceert elk jaar meer dan 4000 keukens.

Tulp is van plan samen te werken met een partnerbedrijf om hun in hoogte verstelbare keukens op de markt te brengen voor de ‘normale’ consument.

“Met de juiste marketingbenadering en prijs die de consument waar voor zijn geld biedt, voorzie ik dat ergens tussen 15 en 20 procent van alle keukens binnen tien jaar zal worden uitgerust met functies die in hoogte verstelbaar zijn,” zegt Marcel, en hij gaat verder: “Ik ben ervan overtuigd dat bezoekers van onze showrooms onder de indruk zullen zijn van de technologie.”

Tulp heeft al de eerste prototypes gemaakt.

LINAK zet het in beweging

Het ontwerp van Tino G. du Long is net zo eenvoudig als het is doordacht. Een frameconstructie wordt omhoog gezet en neergelaten dankzij elektrische actuatoren van LINAK. De gehele constructie is gebouwd met het oog op flexibiliteit, en kan in hoogte en breedte worden aangepast aan individuele behoeftes. Hoekstukken zijn net zo verstelbaar als klassieke keukenunits en keukeneilanden.

“LINAK is voor mij de ideale partner. Mijn intensieve marktonderzoek heeft mij daarvan overtuigd,” zegt du Long. Hij was op zoek naar een actuatorsysteem dat niet alleen krachtig genoeg was om het werk te doen, maar ook betrouwbaar genoeg en, wat het belangrijkst was, waarvan de onderdelen perfect parallel aan elkaar werken.

“LINAK is niet alleen maar een producent van elektrische hefkolommen en lineaire actuatoren, maar levert ook de elektronica die dergelijke apparaten nodig hebben. De besturingseenheden, bedieningselementen en hefapparaten komen dus allemaal uit één en dezelfde bron. Een dergelijk compleet systeem is hoogst betrouwbaar,” zegt Gert-Jan van Veen, Account Manager voor LINAK Benelux. Hij is van mening dat LINAK met dit gesloten systeem in het bijzonder prima kan voldoen aan behoeften zoals absolute parallelle werking.

Tino du Long integreert lineaire LA31-actuatoren van LINAK in zijn ontwerp. Dit stille maar krachtige actuatorontwerp was oorspronkelijk ontwikkeld om industriële werkstations en werkoppervlakken in keukens omhoog te zetten en neer te laten. Deze oplossing kan een kracht van 3500 N uitoefenen.

De LA31 heeft een lange levensduur vanwege zijn sterke, slijtage- en corrosiebestendige zuiger in roestvast staal aan de binnenzijde. De geluidsemissie is zo laag als 48 dB(A). Het apparaat is ook uitgerust met een veiligheidscontactschakelaar om te voorkomen dat voorwerpen of lichaamsdelen in het mechanisme verstrikt raken.

Rondom het onderste uiterste gedeelte van de tafelstrip is een gedempte koperen kabel in een rubberbehuizing aangebracht. Druk die op deze strip wordt uitgeoefend, heeft tot gevolg dat een elektrisch circuit wordt gesloten. De motoren ontvangen vervolgens een signaal om gedurende een korte afstand in achteruit te gaan. Dit garandeert een hoge mate van veiligheid.

In de pijplijn

Tulp Keukens zijn er klaar voor om hun in hoogte verstelbare keukens overal in Nederland in showrooms te laten zien. Marcel Blaauwbroek en Tino G. du Long hebben er beiden vertrouwen in dat het systeem veel beweging zal brengen in de Nederlandse keukenmarkt.

De Nederlandse overheid heeft de potentiële en sociale relevantie van Tino’s ideeën ingezien en fabrikanten van nieuwe grote keukens willen deelnemen aan zijn ontwikkelingsreis. 

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

– Wij zijn geen orakel, maar we zijn wel experts in actuatortechnologie. Vraag ons gerust alles wat u hierover wilt weten.