Contact us here
Nieuws 17 december 2018

Actuatoren staan centraal bij terugwinning van energie uit slib van afvalwater

In de afvalwaterzuiveringsfaciliteit van Egaa bij Aarhus in Denemarken wordt koolstofslib uit restwater gehaald en in de installatie hergebruikt om het algehele energieverbruik te verminderen. Actuatoroplossingen van LINAK® spelen een centrale rol bij de optimalisatie van dit proces door voor een betrouwbare klepautomatisering te zorgen.

Optimale biogasproductie van slib uit afvalwater vereist een precieze besturing van diverse processen. Dit wordt geregeld bij de afvalwaterzuiveringsfaciliteit in Egaa, waar restwater uit de nabijgelegen stad Aarhus wordt behandeld als een hulpbron zodra dit de faciliteit binnenkomt. 

Met geavanceerde technologie, vindingrijkheid en kwaliteitsoplossingen heeft de zuiveringsfaciliteit opmerkelijke resultaten geboekt, en vandaag de dag produceert de faciliteit meer energie dan deze verbruikt.

Primair zuiveringsproces geoptimaliseerd
Acht Salsnes filters™ vormen de eerste stap van het proces, waar koolstofslib uit het inkomende afvalwater wordt gefilterd. Al tijdens deze eerste zuiveringsfase spelen de elektrische actuatoren van LINAK een belangrijke rol. Kleppen die worden geautomatiseerd door actuatoren, besturen heel precies de invoer van afvalwater naar de filters, zodat het primaire zuiveringsproces wordt geoptimaliseerd. Dit alleen al zorgt voor een vermindering van het energieverbruik tot 40% tijdens beluchting later in het waterzuiveringsproces.

Efficiënte biogasproductie – slib-warmtewisselaar
Transformeren van slib tot biogas is een waardevolle bron van groene energie. Dit proces wordt uitgevoerd door een anaerobe vergistingstank, waarbij het absoluut noodzakelijk is dat slib op de juiste temperatuur wordt gehouden. Het slib wordt binnen in de tank gecirculeerd via een energie-efficiënte warmtewisselaar om deze ideale temperatuur te bereiken, waarbij de stroming wordt bestuurd door een aantal kleppen – allemaal geautomatiseerd door duurzame actuatoren van LINAK.

Actuatoren ondersteunen duurzame afvalwaterzuivering
Elektrische actuatoren van LINAK gaan lang mee, of u nu een aan/uit-besturing van uw kleppen of een precieze regeling tussen 0 en 100 % nodig hebt. Deze actuatoren zijn duurzaam, verrassend gemakkelijk te installeren en kunnen volledig op afstand worden bestuurd via SCADA, PROFIBUS-communicatie of gemakkelijk toegankelijke handmatige besturing via een externe waterklepbesturingseenheid (WCU). 
Als u meer wilt weten over de manier waarop moderne afvalwaterzuivering kan worden verbeterd met elektrische actuatoren, neem dan contact op met het kantoor van LINAK in uw regio