Hoe tandwieltypes van invloed zijn op de prestatie van industriële actuatoren

Ontdek hoe tandwielen in relatie staan tot de prestatie van actuatoren, en hoe deze voor een optimale efficiëntie van de actuator zorgen. Leer meer over de duurzaamheid en functionaliteit van tandwielen van kunststof en staal voor industriële lineaire actuatoren.

In deze video komt u meer te weten over de voordelen van tandwielen van kunststof versus tandwielen van staal. Onze expert, Hunter Stephenson, behandelt ook planetaire overbrengingen, en waarom het ontwerp van tandwielaandrijving belangrijk is voor de efficiëntie van industriële actuatoren.

Er zijn voordelen en nadelen voor elk type tandwiel van actuatoren. Als tandwielen van kunststof worden vergeleken met tandwielen van staal, dan hebben tandwielen van kunststof over het algemeen een lagere efficiëntie en zijn deze gevoeliger voor hoge temperaturen. Als een actuator echter wordt gebruikt binnen zijn specificatie, bijvoorbeeld door de actuator elke keer tot zijn eindaanslag te laten lopen of door mechanische blokkering te voorkomen, dan zal het tandwielmateriaal en de algehele prestatie of levensduur van de actuator niet nadelig worden beïnvloed.

Industriële actuatoren moeten vaak werken in ruwe omgevingen met zware lasten, veel bedrijfscycli of hoge temperaturen. In dergelijke gevallen zorgen stalen tandwielaandrijvingen en planetaire overbrengingen voor de benodigde robuustheid en efficiëntie om een optimale prestatie van de actuator te garanderen. Tandwielen van staal worden als zodanig niet beperkt door vaste limieten van de bedrijfscycli, aangezien de geproduceerde warmte vanaf een bewegende actuator nooit de hoge niveaus zal bereiken waarbij het tandwielmateriaal beschadigd zou kunnen raken.

Toch hebben de meeste industriële actuatoren van LINAK een vastgestelde inschakelduur van 20 % om ervoor te zorgen dat geproduceerde warmte niet van invloed is op andere actuatoronderdelen.

Lineaire actuatoren zijn vaak ontworpen met één tandwiel dat is aangesloten op de motor en spindel. Op deze manier kunnen last en snelheid worden afgesteld door de spindelspoed te wijzigen. Door gebruik te maken van een tweede tandwieltrap tussen de spindel en de motor zijn met hetzelfde actuatortype zelfs meer prestatievariaties mogelijk.

Een goede vuistregel is dat bij het kiezen van een actuator de vereiste last en snelheid worden vermenigvuldigd om de efficiëntie te krijgen. Dat geeft u een goede indicatie van het type actuator dat u nodig hebt.

Als u vragen hebt over tandwielen voor industriële elektrische lineaire actuatoren, aarzel dan niet om contact op te nemen met de LINAK vestiging in uw regio.
 

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.