Wat u zou moeten weten over kabels en connectoren voor actuatoren

Er zijn een paar dingen die u in overweging moet nemen voordat u een beslissing neemt over een interface tussen uw elektrische lineaire actuatoroplossing en uw industriële machine. Hier komt u meer te weten over voedingskabels en signaalkabels, diverse connectoren en hoe u een optimale en betrouwbare signaalkwaliteit van uw actuator krijgt.

Voor industriële actuatoren van LINAK zijn er drie kabeltypes verkrijgbaar: een afzonderlijke voedings- en signaalkabel, één enkele kabel voor zowel voeding als signaal, en een Y-kabel. In deze video legt onze expert, Hunter Stephenson, het verschil uit tussen een voedingskabel en een signaalkabel en hoe met aanpassing de voordelen van eenvoudige Plug & Play™ installatie kunnen worden benut. 

Een industriële voedingskabel van LINAK heeft vaak een stekker met zes pennen, gesplitst in twee draden (bruin en blauw) met drie pennen elk en met positieve en negatieve voedingsinvoer. Deze voedingskabels kunnen tot 30 ampère aan.

Signaalkabels van LINAK worden geleverd met zes pennen – elk met een specifieke kleur volgens hun functies. Voor actuatoren met Integrated Controller (IC) zijn de draadkleuren altijd gekoppeld aan de specifieke penfunctie. Dit maakt vergemakkelijkt de aansluiting van de kabel op uw machine.

Voor actuatoren met een lager stroomverbruik kan één enkele signaalkabel zowel voeding als signaal verwerken. In andere gevallen heeft de actuator een afzonderlijke voedings/signaalkabel of een Y-kabel nodig. Met een afzonderlijke voedings/signaalkabel wordt de flexibiliteit vergroot wanneer de actuatoren worden geïntegreerd. Een Y-kabel transformeert de twee aansluitingen in de actuator naar één enkele kabel voor zowel voeding als signaal in het andere einde.

Om een optimale signaalkwaliteit te realiseren en vermogensverlies te voorkomen, wordt aanbevolen dat u de kortst mogelijke kabellengte kiest.

Als u connectoren voor lineaire actuatoren zoekt, dan gaat vaak de voorkeur uit naar Deutsch DT of AMP voor oplossingen van LINAK in industriële machines. Deze connectoren zijn ontworpen voor gebruik in ruwe omgevingen en de siliconen afdichtingenen maken het mogelijk dat de connectoren omstandigheden zoals extreme temperaturen, nadelige druk of vochtige omstandigheden kunnen weerstaan.

Om het hoge IP-niveau (het niveau voor bescherming tegen het binnendringen van stoffen) te behouden, is het belangrijk voorzorgsmaatregelen te treffen en de kabelaansluiting naar de machine zo te ontwerpen dat het kabeluiteinde binnen een afgesloten, beschermd gebied wordt gehouden.

Als een actuator moet voldoen aan IP69K, moet er op het uiteinde van de kabel altijd een overgegoten deel zijn om te voorkomen dat water in de stekker spuit op het punt waar dit zou kunnen binnendringen.

Wanneer u een beslissing moet nemen over het type kabel waarmee u de actuator wilt aansluiten op uw machine, moet u altijd aan het volgende denken: Definieer de kabelvereisten, vergeet niet de kabel af te schermen, en voorkom dat u kabel buigt. 

Als u vragen hebt over kabels en stekkers voor industriële elektrische lineaire actuatoren, aarzel dan niet om contact op te nemen met de LINAK vestiging in uw regio.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.