Contact.ContactUsHere

Het verhaal dusver

Het begon allemaal met een vriend in een rolstoel.

Over LINAK

In 1976 nam de net afgestudeerde Bent Jensen de zaak Christian Jensen & Zonen over, een familiebedrijf dat was opgericht door zijn grootvader. Sinds de oprichting in 1907 had het bedrijf zich nauwelijks verder ontwikkeld. De primaire focus lag nog steeds op fabricage voor de landbouw, zoals platte-riemschijven, V-riemschijven, maalmolens en smeltovens.

Jensen zag hierin geen toekomst. Daarom nam hij met enige tegenzin de taak op zich. Hij en zijn vrouw Lene Jensen gaven zichzelf vijf jaar om met een nieuw en beter bedrijfsplan te komen.

Het idee openbaarde zich op een dag aan Bent Jensen terwijl hij een gesprek voerde met een vriend uit zijn studententijd. Zijn vriend had een handicap, en bij het tweetal ontstond het idee voor een manier waarop zijn rolstoel kon worden aangepast, en zo was de elektrische lineaire actuator geboren!

Bent Jensen was laaiend enthousiast over het idee, en hij besloot het verder uit te werken. In 1979, minder dan een jaar daarna, verscheen het eerste prototype. En vanaf het moment dat Jensen de eerste grote order kreeg voor 2000 units voor hakselmachines, keek hij nooit meer achterom.

In 1984 werd de bedrijfsnaam veranderd in LINAK, een afkorting voor ‘Lineær Aktuator’. Tot op de dag van vandaag boort LINAK nog steeds nieuwe potentiële mogelijkheden aan voor elektrische lineaire actuatoren.

1907
Christian Jensen richt een machinewerkplaats op.
In de stad Nordborg in Denemarken begint Christian Jensen een werkplaats. Deze groeit uit tot zeven werknemers, die allerlei gereedschappen en hulpmiddelen bouwen, voornamelijk voor agrarisch gebruik.

1976
De kleinzoon van Christian, Bent Jensen, neemt de zaak over.
CEO Bent Jensen krijgt de leiding over het bedrijf, dat zich op dat moment primair richt op de fabricage van platte-riemschijven, V-riemschijven, maalmolens en smeltovens. Maar de pas afgestudeerde mechanisch ingenieur is ambitieus en geeft zichzelf vijf jaar de tijd om een idee te ontwikkelen dat toekomst heeft.

1979
Ontwikkeling van de eerste elektrische actuator
Nadat Bent Jensen een jaar aan het project heeft gewerkt, ontwikkelt hij de eerste elektrische lineaire actuator, de LA30, die is ontworpen om, vooral in landbouwmachines, diverse toepassingen te verbeteren.

1982
Eerste grote orders voor actuatoren
Nadat aan kleine klanten in Denemarken aanvankelijk alleen kleine hoeveelheden actuatoren werden geleverd, komt de eerste grote order voor de LA30 binnen: Taarup Maskinfabrik (vandaag bekend als de Kverneland Group) plaatst een order voor 2000 actuatoren voor zijn landbouwmachines.

1984
Het bedrijf verandert zijn naam in LINAK®
Eigenaar Bent Jensen besluit zijn groeiende bedrijf de nieuwe naam LINAK te geven, een combinatie van ‘Lineær Aktuator’ (Lineaire Actuator) omdat dit beter past bij de nieuwe primaire focus van het bedrijf.

1985
Eerste kantoor van LINAK buiten Denemarken
Na een aantal jaar samenwerking met een Zweedse groothandelaar besluit Bent Jensen om in Stockholm LINAK Scandinavia AB te openen.

1988
Elektronica geïntroduceerd
In het verkennende begin van het elektronicatijdperk opent LINAK zijn eerste elektronica-afdeling, primair om controleboxen voor actuatoroplossingen in ziekenhuisbedden te ontwikkelen.

1990
Compleet actuatorsysteem voor ziekenhuis en gezondheidszorg wordt geïntroduceerd
Voor de eerste keer presenteert LINAK een compleet actuatorsysteem voor toepassingen in de gezondheidszorg. Het systeem bestaat uit de controlebox CB10, actuatoren LA32 en LA28, en een besturingsunit. Het systeem omvat een optionele batterij-backup, waarmee een nieuwe norm wordt gesteld voor ziekenhuisbedden.
Het bedrijf breidt zich uit en de behoefte aan dochterbedrijven groeit. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken krijgen hun eigen verkoopkantoren en op 1 november volgt Duitsland.

1993
LINAK introduceert de eerste controlebox met software.
De controlebox CB10 wordt geïntroduceerd met software. De uitvoeringen: CB10M, CB10P en CB10MP voldoen aan de marktbehoefte.
Later wordt de kleine en compacte actuator LA12 geïntroduceerd.
Er worden twee nieuwe dochterbedrijven geopend – LINAK Benelux in april en LINAK Australië in december.

1994
LINAK US wordt opgericht
LINAK opent een dochterbedrijf in Louisville in Kentucky om voet aan de grond te krijgen in de VS. Als eerste werd een verkoopnetwerk opgebouwd.

1995
Eerste JUMBO® actuatoroplossing wordt geïntroduceerd
LINAK introduceert JUMBO™ – een actuatorsysteem dat specifiek is ontworpen voor patiëntliften.
LINAK Nederland wordt opgericht, in juli gevolgd door LINAK Frankrijk – primair om OEM’s in de gezondheidszorgsector te bedienen.

1996
Finland wordt de deur naar het Noordoosten
Om Finland, en later ook potentiële markten in het Baltische gebied, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne te bedienen, opent LINAK OY een kantoor en opslagfaciliteiten bij Helsinki, Finland.
Lineaire actuator LA31 en controlebox CB9 worden geïntroduceerd en vormen onmiddellijk de nieuwe norm voor geluidsarme prestaties.

1997
Nieuwe LA34 biedt sterke en ultrageluidsarme beweging
Als verbetering van patiëntliften en andere ziekenhuisgerelateerde toepassingen introduceert LINAK de LA34. Het product betekent een nieuwe norm op het gebied van duurzaamheid en geluidsniveaus, en introduceert diverse nieuwe veiligheidsfuncties.
In februari wordt LINAK Maleisië – het eerste kantoor in het Verre Oosten – opgericht.
In september wordt in Drammen LINAK Noorwegen geopend.

1998
Een nieuwe wereld van actuatoren voor bureaus
Met de introductie van bureaukolom DL1 is het eerste complete actuatorsysteem voor bureaus geboren.

1999
Eerste productiefaciliteit buiten Denemarken
Als direct gevolg van een snel groeiende markt in de VS opent LINAK een fabricagefaciliteit in Louisville, Kentucky.
In juli wordt net ten zuiden van Milaan LINAK Italië geopend.

2000
LINAK ontvangt koninklijk ereteken
In juni ontvangt LINAK het koninklijk ereteken van koning Frederik de 9e voor de snel groeiende export gedurende een aantal achtereenvolgende jaren en voor opmerkelijke successen in moeilijke markten.
LINAK wint ook de prestigieuze “Werkplek van het Jaar” die wordt toegekend door SID – de grootste vakbond van Denemarken.
Er worden nog eens drie dochterbedrijven opgericht – Barcelona in Spanje, Krakow in Polen, en Auckland, Nieuw-Zeeland.

2001
Gazelle van het Jaar
Het toonaangevende Deense dagblad Borsen kent aan LINAK de “Gazelle van het Jaar” toe.
Nieuwe producten worden geïntroduceerd, waaronder de geïntegreerde bureau-actuator DB1 en de voetbesturing FS2 voor toepassingen in de gezondheidszorg.

2002
Het eerste specifieke LINAK-segment wordt gecreëerd
Activiteiten op het gebied van verstelbare bureaus worden gestart, die leiden tot de creatie van ons eerste specifieke segment DESKLINE®.
DESKLINE ontwikkelt DESKPOWER™, een systeem dat bestaat uit de hefunits DL4 en DB4, controlebox CBD4 en besturing DPA. Het systeem is de nieuwe norm voor geluidsarme systemen, een hoge snelheid die onafhankelijk is van belasting en een lange slaglengte. De DL4 is ook verkrijgbaar in alle RAL-kleuren.
In september wordt het LINAK-kantoor in Zürich, Zwitserland, geopend.

2003
LINAK intensiveert activiteiten in Japan
Na tien jaar samenwerking met groothandelaren in Japan opent LINAK een onafhankelijk dochterbedrijf in Japan.
LINAK TWINDRIVE® wordt geïntroduceerd – een dubbele actuator om beweging in vrijetijdsbedden soepeler en comfortabeler te maken.

2004
LINAK US breidt zich uit om gelijke tred te houden
Door aan de bestaande fabriek in Louisville in Kentucky nog eens 7000 m² toe te voegen, wordt LINAK US tweemaal zo groot om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.
DESKLINE® introduceert zes nieuwe producten. Een van de producten is de DP1C, een paneel met een geheugenfunctie.
Er worden verkoopkantoren opgericht in China en Tsjechië.

2005
Welkom OpenBus™ - en Brazilië
LINAK ontwikkelt en introduceert het communicatieplatform OpenBus™ om de flexibiliteit van de oplossingen te verbeteren, meer functies mogelijk te maken en geavanceerde bewegingsbesturing te creëren in toepassingen die worden gebruikt in de gezondheidszorg.
TECHLINE® introduceert de krachtige actuator LA36.
LINAK wordt geopend in São Paolo in Brazilië.

2006
LINAK begint met fabricage in China
De eerste actuatoren (LA27) verlaten een fonkelnieuwe fabricagefaciliteit van LINAK in Shenzhen, China.
In mei wordt een kantoor in Turkije geopend.
MEDLINE® & CARELINE® introduceert de CB20 – de eerste controlebox met het OpenBus-communicatieplatform.

2008
Fabricage start in Slowakije
In januari opent LINAK zijn vierde fabricagefaciliteit. Deze keer in Prešov in Slowakije.

2010
LINAK introduceert groene initiatieven
LINAK onthult plannen voor een zonnepark met een zonnevolgsysteem van LINAK om het milieubewustzijn te vergroten, de CO₂-afdruk te verlagen en uiteindelijk energie te besparen.
LINAK introduceert ZERO™ – een technologie die het verbruik van standby-energie verlaagt van 1-2 W tot 0,1 W

2011
Nieuw kantoor opgericht in Rusland
Tijdens de zomer opent LINAK een dochterbedrijf in Rusland.

2012
Actuatoroplossing voor zonnepanelen geïntroduceerd
LINAK TECHLINE® introduceert de actuator LA37 die is ontworpen voor buitentoepassingen zoals zonnekrachtcentrales.
In mei opent LINAK een dochterbedrijf in Seoul in Zuid-Korea.

2013
Veiligheidsfunctie voor bureau-actuatoren geïntroduceerd
DESKLINE® introduceert PIEZO™ - een antibotsoplossing voor bureaus en werkbanken.
LINAK opent een kantoor in Brunn am Gebirge in Oostenrijk.

2014
LINAK legt de focus meer op klimaatverandering
Er worden 2800 nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd op het hoofdkwartier van LINAK in Denemarken, waardoor de hoeveelheid groene energie toeneemt tot 16% van het totale verbruik. LINAK kondigt plannen aan om tegen 2029 CO₂-neutraal te zijn.
LINAK verhuist naar een grotere fabriek in Prešov in Slowakije, en DESKLINE® introduceert LINAK Desk Control™, een klein stukje software dat de PC verbindt met het bureau en dat de gebruiker herinnert om te gaan zitten of staan.
HM koningin Margrethe II riddert de oprichter van LINAK, Bent Jensen.

2015
Kick & Click™ en een volledig nieuw controleboxplatform worden geïntroduceerd
LINAK presenteert het top-frame montagesysteem Kick & Click™. Dit systeem halveert de tijd die gewoonlijk nodig is om in hoogte verstelbare tafels te monteren.
Een gloednieuw controleboxplatform (de CA- en Co-serie) voor ziekenhuisvoorzieningen en medische toepassingen wordt geïntroduceerd. Dit vergemakkelijkt de logistiek, brengt wereldwijd goedkeuringen op één lijn, en zorgt er in het algemeen voor dat klanten de systemen van LINAK gemakkelijker kunnen integreren en gebruiken.
LINAK verwelkomt werknemer nummer 2000.

2017
Round II wordt geopend in het hoofdkwartier
Het tweede ronde gebouw op de locatie van LINAK in Guderup, Denemarken, wordt geopend. Round II voorziet in de toenemende behoefte aan productieruimte, automatisering van de productie en verhoogde activiteit in diverse functies van de Groep.

2018
Uitbreiding van de productie in Slowakije en de VS
LINAK neemt een grote fabrieksuitbreiding in gebruik bij het VS-kantoor in Louisville, Kentucky. Later dat jaar wordt gestart met een grote uitbreiding bij de faciliteiten in Prešov, Slowakije.

2019
40-jarige verjaardag van de eerste LINAK® actuator
In de loop van 40 jaar hebben oprichter en eigenaar Bent Jensen van LINAK en zijn vrouw Lene Jensen meer dan 2400 banen gecreëerd en bijgedragen aan duurzame groei en innovatie in een van de best geleide bedrijven van Denemarken.

In november ontvangt Bent Jensen de 2019 Honorary Award van het comité EY Entrepreneur of the Year voor het creëren van banen en voor zijn niet aflatende strijd voor familiebedrijven in Denemarken.