Contact us here

 

Hoe het koppelingsmechanisme in een industriële elektrische actuator werkt


De basisonderdelen van een elektrische actuator zijn een motor, tandwielaandrijving en spindel. Soms wordt echter ook een koppelingsmechanisme toegevoegd aan het actuatorontwerp. In deze video legt onze expert Hunter Stephenson uit wat het doel is van een koppeling in een industriële lineaire actuator en hoe de koppeling werkt in de actuator LA36 van LINAK®.

Wat is de functie van een koppeling in een elektrische lineaire actuator?

De koppeling heeft twee doelen:

  1. Het ene doel is om de industriële machine en de actuator te beschermen.
  2. De motor kan worden gebruikt zonder besturingselektronica.

De koppeling maakt industriële elektrische lineaire actuatoren van LINAK® veelzijdig en eenvoudig te implementeren in verschillende machines. In de actuator kan de koppeling een duw-/trekkracht aan van ongeveer 1,5 tot 2,0 keer de nominale belasting bij nominaal toerental voordat de koppeling ontkoppelt.

De koppeling ontkoppelt de draaibeweging vanaf de motor naar de spindel en het tandwiel. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit geen veiligheidsfunctie is voor wanneer een zware belasting wordt toegepast terwijl de actuator is uitgeschakeld. Het ontkoppelingsmechanisme van de koppeling wordt alleen toegepast als de motor draait (is ingeschakeld).

Hoe werkt een koppeling?

De koppeling wordt ontkoppeld wanneer het koppel een vooraf ingestelde limiet overschrijdt. Dit gebeurt als het koppel van de motor te hoog wordt wanneer de actuator werkt; de veerplaat kan de belasting niet vasthouden en de kogellagers worden uit hun uitsparingen geduwd.

De koppeling ontkoppelt, omdat de platen draaien zonder beweging te creëren, wat betekent dat de koppeling ontkoppelt.

Wanneer het koppel wordt verlaagd, vallen de kogellagers op hun plaats en wordt het koppel weer overgebracht naar een lineaire beweging.

En op die manier beschermt hij de actuator en de toepassing in geval van overbelasting.

Hebben actuatoren met Integrated Controller een ingebouwde koppeling?

Nee. Voor actuatoren met Integrated Controller is de koppeling een onnodig onderdeel. In plaats daarvan gebruiken actuatoren met IC Integrated Controller™ een stroombegrenzing om ervoor te zorgen dat de actuator automatisch stopt als deze een obstakel of andere weerstand in de toepassing tegenkomt. Stroomlimieten zijn ontworpen om zowel de toepassing als de actuator te beschermen.

Wist je het volgende?

De koppeling heeft twee functies in een actuator. De ene is om de industriële machine en de actuator te beschermen. De andere is om ervoor te zorgen dat de actuator kan worden gebruikt zonder besturingselektronica.

Een lineaire actuator met een koppelingsmechanisme biedt ook grote veelzijdigheid, waardoor het gemakkelijker is om de actuator te gebruiken in verschillende machines.

De koppeling beschermt bij overbelasting de actuator en de toepassing door de roterende beweging vanaf de motor naar het tandwiel en de spindel uit te schakelen wanneer het koppel een vooraf ingestelde limiet overschrijdt. Deze veiligheidsfunctie heeft betrekking op de roterende beweging van de motor en werkt daarom alleen wanneer de actuator in bedrijf is. Als je meer wilt weten over de functionaliteit van de koppeling, bekijk dan de video hierboven.

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen