Contact us here
Casus

Eenvoudige toegang tot ondergronds gekoelde wijn met actuatoren van LINAK

In 2017 startten twee Deense broers uit Noord-Jutland, Rasmus en René Glindvad Kristensen, een bedrijf dat Vinorage™ heet voor de bouw van wijnkelders. Onder een glazen luik in de vloer koelt de bodem de wijn tot precies de juiste temperatuur. De toegang tot de kelder wordt gegarandeerd door actuatoren van LINAK.

Wijnkelders van Vinorage met actuatoren van LINAK

Brovst, Denemarken, 2023

Sinds de oprichting van hun bedrijf in 2017 liggen de twee broers op volle kracht vooruit. Een ondergronds gekoelde wijn die rechtstreeks vanuit de huiskamer te bereiken is, bleek een goed idee. Tegenwoordig bouwt het tweetal wijnkelders in verschillende maten om aan diverse eisen te voldoen. Vinorage biedt momenteel twee soorten wijnopslag en beide typen gebruiken actuatoren van LINAK® om toegang te krijgen tot de wijn: Een wijnkelder met een glazen deur naar een trap, en een wijnkelder, waar de wijn uit de kelder wordt getild.

 

Het slimme idee

Rasmus en René Glindvad Kristensen zijn allebei geschoold in het smeden van roestvrij staal en ze wilden allang beginnen met een eigen bedrijf. Alleen moesten ze nog het juiste bedrijfsidee vinden, dat hen plotseling in de schoot viel. Rasmus vertelt hierover:

"Toen mijn vriendin en ik ons huis renoveerden, wilde ik een wijnkoelkast. Maar ik kreeg m'n zin niet omdat dit te veel kastruimte in beslag zou nemen. Toch kon ik het idee niet loslaten. Ik begon na te denken of ik in plaats daarvan een roestvrijstalen box kon smeden die in de grond onder de vloer kon worden gezet. Mijn broer en ik gingen aan de slag en toen het project klaar was, wisten we dat we ons bedrijfsconcept hadden."

Het idee was duidelijk goed, want er kwamen al vrij snel bestellingen binnen en al na een jaar stapten beide broers fulltime in het bedrijf.

Gesloten wijnkelder van Vinorage
 
 

Toegang tot de wijn

Al snel werd duidelijk dat Vinorage een sterke en duurzame actuatoroplossing nodig had voor hun eerste versie, waarbij een glazen luik in de vloer toegang tot de kelder biedt. De keuze viel al snel op LINAK:

Wijnkelder van Vinorage met trap

"We begonnen met een alternatieve oplossing, maar die was helemaal niet goed genoeg. Zowel mijn broer als ik kennen LINAK al uit ons eerdere werk, dus was het voor ons heel logisch om contact met hen op te nemen. En LINAK bleek de beste totaaloplossing voor ons te hebben", aldus Rasmus.

De gebroeders beseften echter dat de actuator die ze gebruikten om het glazen luik te bedienen niet voldoende was, omdat ze de wijn ook uit de kelder moesten optillen. In plaats daarvan waren twee actuatoren met extra vermogen nodig. Rasmus hierover:

"Ons tweede model had iets heel anders nodig, omdat de wijn naar boven wordt getild in plaats van zelf de kelder in te gaan om de wijn te halen. We hadden een systeem nodig dat tot 200 flessen wijn tegelijk kon optillen. Andermaal kregen we bijzonder waardevol advies van LINAK en samen hebben we een fantastische oplossing gevonden. LINAK was geweldig want ze begrepen heel goed wat we nodig hadden."

 
 

Waarom wijn ondergronds opslaan?

Volgens Rasmus zijn er diverse goede redenen om wijn ondergronds op te slaan:

"Ten eerste is het een groener alternatief voor een klassieke wijnkoelkast, die voor koeling van de wijn voortdurend stroom nodig heeft. De wijnkelder benut de bodemtemperatuur voor het koelen, wat ook betekent dat er geen koelelementen kapot kunnen gaan. De enige stroom die wordt gebruikt, is voor de actuatoren en de verlichting. Het roestvrij staal dat we gebruiken, trekt bovendien bijzonder goed de kou de wijnkelder in."

En volgens Rasmus zijn er verschillende kenmerken die een wijnkelder van Vinorage een echte wow-factor geven:

"Op een knop drukken om een glazen luik te openen of een wijnrek in één keer vanuit de kelder omhoog te laten komen, is een kenmerk waar onze klanten dol op zijn. We verkopen zowel aan wijnliefhebbers als aan mensen die met interieurontwerp werken."

Gesloten hefsysteem van Vinorage
 
 

De toekomst

Vinorage is inmiddels goed gevestigd op de Deense markt met hun twee modellen wijnkelders. Maar hun ambities gaan veel verder:

"De volgende stap is de verkoop in het buitenland. We hebben al contact met een aantal distributeurs dat ons kan helpen. Daarnaast hebben we verschillende nieuwe projecten in gedachten en op de tekentafel – en LINAK is natuurlijk al betrokken bij onze toekomstige oplossingen", besluit Rasmus.

Lees meer over Vinorage op hun website

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen