Casus

Sandvik verbetert de ergonomie in apparatuur voor de mijnbouw

Ergonomie wordt steeds belangrijker voor het ontwerp van bouw- en mijnbouwmachines. Voor de in Zweden gevestigde Sandvik Groep hebben betrouwbare elektrische actuatoren geholpen de ergonomie te verbeteren – bijvoorbeeld in hun ondergrondse boorinstallaties.

Sandvik Mining & Rock Technology, een toonaangevende wereldwijde leverancier voor de mijnindustrie en de bouwsector, gebruikt actuatoren om het bedieningspaneel in de bestuurderscabine af te stellen. Dit maakt het gemakkelijker om de cabine juist af te stemmen op de verschillende lengtes van de bestuurders. Het bedrijf loopt al lange tijd voorop als het gaat om veilig ontwerp van cabines, met FOPS/ROPS-gecertificeerd staal en zuurbestendige cabines voor boorinstallaties. De ondergrondse boren van Sandvik bieden ook de hoogste niveaus van beveiliging voor bescherming en comfort van operators.

Moeiteloze ergonomie in zware machines
Boren wordt bestuurd vanaf een bedieningspaneel. Het toenemende belang van ergonomie vereist dat het paneel horizontaal en verticaal gemakkelijk kan worden versteld, zodanig dat het geschikt is voor elke operator; en omdat al het werk zittend of staand wordt gedaan, is het extra noodzakelijk dat afstelling mogelijk is. Horizontale afstelling kan gemakkelijk worden uitgevoerd met behulp van geleiderails, maar voor verticale afstelling vereist het gewicht van het paneel een mechanisme waarmee het paneel kan worden ondersteund.

“In het verleden gebruikten wij handmatige afstelling, met behulp van een schroef en kruk, maar in de praktijk bleek dit vaak onhandig te zijn. Daarom werd het paneel door de operator niet afgesteld, en moest deze in een enigszins oncomfortabele positie werken”, zegt Mika Väisänen, de projectengineer van Product Development Department.

“Voor onze nieuwe ondergrondse boorinstallatie, de Sandvik DD422i, waren wij op zoek naar een elektrische oplossing voor de hoogteverstelling van de panelen. Gebruik van hydraulica of perslucht kwam niet in aanmerking: wij wilden geen overmatige hoeveelheid slangen en openingen in de cabine”.

Kwaliteit en vertrouwen in het product waren doorslaggevende factoren
Volgens Väisänen koos Sandvik een elektrische actuatoroplossing van LINAK omdat deze geschikt was voor de taak, zonder dat belangrijke veranderingen of een hernieuwd ontwerp nodig waren. Het is een complete en kostenefficiënte oplossing voor verstelling van hoogte.

Sandvik maakte op ware grootte een model van de nieuwe cabine voordat deze in productie werd genomen, om de geschiktheid en functionaliteit van de verschillende onderdelen en systemen te kunnen garanderen. De actuator LA23 werd gekozen voor de afstelling van het paneel, vanwege de geschikte grootte, sterkte en IP-bescherming.

“Bij Sandvik Mining & Rock Technology is het onze visie dat onze mensen, de omgeving waarin wij werken, onze klanten en onze leveranciers, geen enkele schade mogen oplopen”, zegt Mika Väisänen en gaat verder:

Sandvik verbetert de ergonomie in apparatuur voor de mijnbouw
 

“De automatiserings- en veiligheidsfuncties die wij kunnen bieden met Sandvik DD422i en andere installaties in ons boorassortiment van de volgende generatie, houden in dat wij voor optimale werkomstandigheden en een hoger veiligheidsniveau kunnen zorgen. Verbeterde ergonomie is een duidelijke indicator van het feit dat Sandvik voor operators de beste werkomgeving ter wereld wil ontwikkelen en aanbieden. Een actuator op de juiste plaats kan daarom van veel grotere betekenis zijn dan zich op het eerste gezicht laat aanzien.”

Mika Väisänen staand bij het bedieningspaneel

Mika Väisänen staand bij het bedieningspaneel

Werkingsprincipe:

  • De operators kiezen of ze zittend of staand willen werken, en zij kunnen het paneel in een ergonomisch juiste positie instellen door op een knop te drukken
  • De gewenste hoogte wordt afgesteld met de actuator

Werkcomfort en ergonomie van de werknemers kunnen gemakkelijk worden verbeterd wanneer afstelling van de pedalen, armsteunen en het stuurpaneel wordt uitgevoerd met actuatoren. Afstelling van de treeplanken en geleiderails evenals van de werk- en waarschuwingslampen en camera’s, biedt de operator een werkomgeving die plezieriger en veiliger is. 

 


Sandvik is een hoogtechnologische en wereldwijde Groep op het gebied van engineering, en neemt in specifieke sectoren toonaangevende posities in: gereedschappen en gereedschapssystemen voor metaalsnijden; apparatuur en gereedschappen, service-oplossingen en technische oplossingen voor de mijnindustrie en bouwsector; producten op het gebied van geavanceerd roestvast staal en speciale legeringen, evenals producten voor industriële verwarming.

In 2016 had de Groep in meer dan 150 landen circa 43.000 werknemers in dienst en bedroegen de verkopen 82 biljoen SEK. Sandvik Mining & Rock Technology is een bedrijfsonderdeel binnen de Sandvik Groep en wereldwijde leverancier van apparatuur en gereedschappen, service-oplossingen en technische oplossingen voor de mijnindustrie en bouwsector. En Sandvik in Tampere fabriceert boven- en ondergrondse boorinstallaties voor de mijnindustrie en bouwsector.

 

Bestanden

Focus op de bouw

LINAK actuatoren blijven onder omstandigheden draaien, zelfs in zware omgevingen en zelfs op zware bouwmachines.

TECHLINE productoverzicht

Ontdek de grote diversiteit in krachtige en solide producten van TECHLINE. Duurzaam gebouwd, voor zwaar werk en voor gebruik in moeilijke omstandigheden.

LINAK test brochure

In het testcentrum van LINAK ondergaat elke component in elke actuator een uitgebreide reeks testen. In deze brochure leest u er meer over.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.