Contact us here
Casus

Zonwering met actuatoren – een oplossing die lang meegaat

In 2000 installeerde de universiteit van Zuid-Denemarken (SDU) in Odense een elektrische zonweringsoplossing, die actuatoren van LINAK omvatte. Een oplossing die ook vandaag nog werkt en die ervoor zorgt dat studenten en werknemers kunnen blijven werken zonder te worden gehinderd door de zon.

SDU
SDU in Odense omvat veel verschillende gebouwen, waarvan een aantal de karakteristieke roestgekleurde gevel hebben. De ramen van het gebouw zijn bedekt met overeenstemmende roestkleurige luiken, die verstelbaar zijn en bescherming tegen de zon bieden. De elektrische zonweringsoplossing werd 20 jaar geleden ontworpen en doet het ook vandaag nog goed. Elke dag worden 200 tot 250 luiken versteld dankzij twee parallelle LA32-actuatoren en een controlebox van LINAK®. Lars Tiedemann, sectiehoofd (technische ondersteuning) op de SDU, is verantwoordelijk voor de luiken en is tot nu zeer ingenomen met de oplossing.

Hoe de luiken werken
Alle luiken kunnen zowel handmatig als automatisch worden bestuurd. Zoals Tiedemann uitlegt: 
“Elke ruimte heeft een schakelaar bij het raam, die alle luiken in de kamer bestuurt en deze opent of sluit. De luiken kunnen ook zo nodig worden bestuurd via een centrale schakelaar. Wij hebben bijvoorbeeld automatische sluitprocedures voor de avonden ingesteld.” 

Volgens Tiedemann is veiligheid ook een centraal onderdeel van de oplossing: 
“Bewaking van wind en weer zorgt ervoor dat de luiken automatisch worden gesloten wanneer het te winderig wordt. En de oplossing omvat ook een batterij-backup in ramen die aangewezen ontsnappingsroutes zijn. De batterijen zorgen ervoor dat de luiken worden geopend in situaties zoals stroomuitval”,  zegt hij. 

SDU
 
Een oplossing op de lange termijn
Zelfs hoewel de oplossing 20 jaar geleden is ontworpen, werkt deze vandaag de dag nog steeds even effectief, maar met een aantal aanpassingen die in de loop der tijd zijn aangebracht. Een voorbeeld hiervan is dat de spindels niet beschermd waren, en daarom de neiging hadden om te breken. Hiervoor werd als oplossing een slim beschermingsapparaat ontwikkeld, dat wordt vervangen wanneer dat nodig is. 

Alle luiken, scharnieren en actuatoren worden eéén keer per jaar gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen verbrijzelingsrisico bestaat. Sommige oudere actuatoren worden, wanneer deze niet langer werken, vervangen door nieuwe als dat nodig is. Zoals Tiedemann zegt: 
“Wij proberen er bovenop te blijven zitten. Er zijn altijd kosten, zo is het nu eenmaal. Maar wij zijn zeer ingenomen met de oplossing en hebben geen plannen om deze te vervangen of veranderen.” 
 

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen