Contact us here
Nieuws 24 januari 2019

Slimme afstelling van ladders in bouwmachines verbetert de ergonomie

Met relatief eenvoudige maatregelen is het mogelijk om in aanzienlijke mate de ergonomie te verbeteren in machines voor zware bouwconstructies. Elektrische actuatoren die op de ladder zijn gemonteerd blijken zeer effectief te zijn, niet alleen maar om het instappen en uitstappen veiliger te maken.

Slimme afstelling van ladders in bouwmachines verbetert de ergonomie

De moderne bouwindustrie wordt geconfronteerd met een probleem. Het gemiddelde risico van musculoskeletale aandoeningen (MSD’s) is voor mensen in deze bedrijfstak voortdurend hoger dan voor mensen in alle andere bedrijfstakken bij elkaar. Verbetering van ergonomie kan echter helpen dit probleem te verhelpen. Voor dit doel heeft LINAK actuatoren ontwikkeld waarmee een cabine door een bestuurder gemakkelijk kan worden betreden en verlaten wanneer deze actuatoren zijn geïnstalleerd in aangedreven intrekbare toegangssystemen. 

Hoewel 90 procent van kleine bouwbedrijven in de VS gebruik maakt van een veiligheidsprogramma, heeft slechts een derde hiervan een ergonomieprogramma. Dit, gecombineerd met een geschat salarisverlies van $46 miljoen in de private bouwsector in de VS, is een stimulans om te investeren in ergonomische oplossingen.

Veilig en ergonomisch in- en uitstappen met verstelbare ladders
Verstelbare ladders – of andere aangedreven intrekbare toegangssystemen – kunnen veilig worden verlengd en ingetrokken, waardoor de ladder dichter bij de grond wordt gebracht. De bestuurder van de machine kan hierdoor, met zichtbare en hoekvormige treden, veiliger en ergonomischer in- en uitstappen. Ook worden de knieën van de bestuurder minder belast omdat de eerste trede dichter bij de grond is.

Slimme afstelling van ladders in bouwmachines verbetert de ergonomie
 

Door ergonomie te verbeteren, gaan hoogstwaarschijnlijk minder werkdagen verloren als gevolg van MSD’s. In het Verenigd Koninkrijk alleen al gaat het hierbij om 6,6 miljoen werkdagen per jaar en een totaal van 469.000 werknemers, die allemaal te kampen hebben met MSD’s (nieuwe of chronische). 

Het systeem biedt diverse voordelen
Voor de ondernemer biedt een aangedreven intrekbaar toegangssysteem ook andere voordelen. De ladders worden afgesteld met actuatoren die worden aangedreven door een batterij. Een hydraulisch systeem behoort daarmee tot het verleden. Bovendien kan het laddersysteem worden gebruikt wanneer de motor niet draait. Vermogen van een batterij en een afstandsbediening is alles wat u nodig hebt. 

Het systeem kan ook worden gebruikt als een bescherming tegen diefstal en vandalisme, omdat het betreden van hogere cabines zonder een verlengde ladder gecompliceerder is. De norm ISO 2867:2011 schrijft voor dat de ladder moet worden geactiveerd en volledig moet worden verlengd om toegang tot de cabine te krijgen.

Ergonomie doet ertoe – ook in de bouw! 

Als u meer wilt weten over wat LINAK kan doen voor bouwvoertuigen, ga dan naar de bouw site. U kunt voor meer informatie ook contact opnemen met het kantoor van LINAK in uw regio

 

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen