Techniek & trends

Ontwerpen van het optimale thuiskantoor

Overal ter wereld wordt steeds meer thuis gewerkt. Meer en meer mensen werken ten minste een aantal dagen per maand vanuit huis. Hoewel werkgevers hun kantooromgeving ontwerpen met een goede ergonomie en comfort in het achterhoofd, blijft het thuiskantoor hierbij achter. Hier volgen een aantal tips over hoe het thuiskantoor tot een comfortabele werkplek kan worden gemaakt.

Volgens Eurostat heeft 8,3% van alle werknemers in de EU in 2018 af en toe vanuit huis gewerkt – sommigen zelfs vaker. In het bijzonder is het de zzp’er die thuis werkt (gemiddeld 18,5%). In Finland werkt meer dan 40% van alle zzp’ers thuis.

Maar zitten wij wel goed wanneer wij thuis werken? Sommigen van ons zitten misschien wel aan de keukentafel op een oncomfortabele stoel, of opgepropt op de bank met de laptop op schoot, terwijl anderen in bed zitten. Afwisseling van onze werkposities is natuurlijk goed, maar we kunnen het natuurlijk beter doen dan in de voorbeelden hierboven.

Vergroot de efficiëntie op het werk met een bewegende omgeving
Mensen zijn gemaakt om te bewegen. Daarom is het volledig onnatuurlijk voor ons om onze gehele werkdag zittend door te brengen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat fysieke activiteit een aanzienlijk positieve invloed uitoefent op onze mentale toestand en werkprestatie. Een beetje beweging toevoegen aan de werkomgeving dan daarom in feite zeer effectief zijn.

Het thuiskantoor van uw werknemers uitrusten met een zit-sta bureau kan een van de oplossingen zijn. Dit geeft hen ten minste de mogelijkheid om te staan terwijl zij vanuit huis werken. Dezelfde tips die wij hebben voor het creëren van een goede balans tussen werk en leven op kantoor, gelden ook voor thuis. Hieronder hebben wij een aantal andere aanbevelingen verzameld om thuis een optimale werkplek te creëren.

 

6 tips: Hoe een goede werkplek thuis te maken

Ontwerpen van het optimale thuiskantoor

1. Zorg voor een rustige omgeving

Zorg ervoor dat u enigszins afgescheiden van de rest van het huis bent, zodat u niet verleid wordt om huishoudelijke klusjes te doen. Als u momenteel een kamer over hebt die u meestal voor opslag gebruikt, maak deze dan schoon, zorg daar voor frisse lucht en maak er een kamer van waar u graag uw tijd doorbrengt.

 
Ontwerpen van het optimale thuiskantoor

2. Ruim rommel op

Bedenk oplossingen om spullen op te bergen. Gebruik kleding- en ladekasten om spullen in op te bergen en voorkom stapels papierwerk op uw bureau. Een opgeruimd bureau betekent een opgeruimd gevoel en aan het eind van de werkdag kunt u het werk snel wegleggen.

 
Ontwerpen van het optimale thuiskantoor

3. Zorg voor een goede werkhouding

Kies een bureau met voldoende ruimte op het werkblad. Plaats uw laptop op een geschikte hoogte, zodat u er niet van bovenaf op neer kijkt. Of gebruik een monitor en docking station. Een afzonderlijk toetsenbord en afzonderlijke muis kunnen ook bijdragen aan een betere werkhouding.

 
Ontwerpen van het optimale thuiskantoor

4. Ga goed zitten

Kies een goede stoel zodat u goed zit. Er zijn veel goede kantoorstoelen te koop, maar kies er een die u ondersteunt en waarop u de hele dag goed kunt zitten. Denk eraan om af en toe op te staan om uzelf in beweging te houden.

 
Ontwerpen van het optimale thuiskantoor

5. Werk in de buurt van daglicht

Plaats uw bureau bij een raam, zodat u de hele dag profiteert van het daglicht. Dit biedt u ook iets om naar te kijken wanneer u uw ogen even rust wilt geven. Zorg ook voor verschillende lampen zodat de kamer goed verlicht is wanneer het buiten donker wordt.

 
Ontwerpen van het optimale thuiskantoor

6. Maak het gezellig

Voeg accessoires en planten toe, en hang foto’s aan de muur, dingen die u gelukkig maken en u inspireren. Hang een poster met stretchoefeningen op de muur om u eraan te herinneren af en toe te stretchen.

 

Lees voor inspiratie onze beknopte gids over hoe u een ideale balans tussen zitten en staan tot stand brengt. Gebruik van kantoorbureaus met LINAK® systemen geeft u ook de optie om intuïtieve herinneringstools toe te voegen. Bijvoorbeeld het Desk Panel DPG1C of de gratis Desk Control App. Beide ontworpen om u te motiveren en eraan te herinneren gedurende de dag te gaan staan.

Heeft u vragen?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.