Contact us here
Casus

Actuatoren dienen voor verrassende doeleinden

Een lineaire actuator van LINAK is bijna overal bruikbaar waar lineaire beweging gewenst is. Actuatoren hebben vele toepassingen, vooral in het bedrijfsleven, waar ze soms een heel ander doel dienen. Op deze pagina hebben we een paar van de toepassingen op een rijtje gezet waarbij een actuator wordt gebruikt als slimme oplossing voor ongebruikelijke uitdagingen. Laat u verrassen – en inspireren!

Mini-cases

Slimme stenensnijder

Elke metselaar kent een gemeenschappelijk probleem – het snijden van een baksteen is meestal bijzonder zwaar handwerk. Maar het bedrijf Smart Cutter vond een uitweg, met een toepassing om stenen te snijden. Deze machine gebruikt twee LA30 actuatoren van LINAK.

Veel metselaars hebben last van hun schouder en sleutelbeen doordat ze met de hand stenen moeten snijden. De man achter Smart Cutter herkende de behoefte aan de ontwikkeling van een elektrische snijmachine om de werkomgeving voor metselaars te verbeteren. Met behulp van een Smart Cutter vermijden metselaars een te hoge belasting voor hun lichaam bij het snijden van stenen. Dat betekent minder blessures en een hogere efficiëntie.

De stenensnijder
De snijder bewerkt een steen met twee parallelle LA30 actuatoren en een TR-EM-339-bediening van een ander merk met een speciaal programma – allemaal geleverd door LINAK. De cutter is intelligent, doordat hij zich de maat van het actuele type steen herinnert en na elke snede een paar millimeter verder inschuift dan dit punt. De snede wordt gemaakt met een eenvoudige druk op de knop. De cutter kan met de hand worden bijgesteld als een ander type steen bewerkt moet worden.

Bekijk een video met de stenensnijder in actie op de website van Smart Cutter.

Slimme snijder
 
 

 

Schoonmaakrobot voor varkensstallen

Een varkensstal uitmesten is vuil werk. WP Production, een onderaannemer van Washpower A/S, heeft een schoonmaakrobot vervaardigd met een LA12 actuator van LINAK.

Misschien vindt u het uitmesten van een varkensstal zinloos werk. Maar niets is minder waar! Voor de varkenshouderij over de hele wereld is het schoonhouden van de stallen bijzonder belangrijk, ook wanneer de varkens worden verplaatst. Het uitmesten gebeurde altijd handmatig met behulp van hogedrukreinigers. Maar dankzij de nieuwe schoonmaakrobot is dit niet meer nodig. Dit levert een enorme vereenvoudiging van het werk en een hogere reinigingsstandaard op – waarvan de varkens én de medewerkers profiteren.

De robot
WP Production en Washpower A/S zijn de bedenkers van deze schoonmaakrobot. Hij gaat de varkensstal in en spoelt alle oppervlakken met een krachtige waterstraal af. Een LA12 IC actuator van LINAK drijft bij elke robot het sproeistuk aan, afhankelijk van het punt waar de waterstraal op gericht moet worden. WP Production heeft hiervoor een eigen PLC-besturing ontwikkeld.

Lees alles over de schoonmaakrobot op de site van Washpower.

Wash Power
 
 

 

Botsabsorber voor noodsituaties

Na een verkeersongeval is het essentieel om alle betrokken rijstroken snel en efficiënt af te sluiten. Een klus die ScanLED klaart met een botsabsorber, die LINAK actuatoren gebruikt om twee blokkeervleugels te laten zakken.

Bij noodsituaties zoals verkeersongevallen, verloren vracht of noodreparaties aan het wegdek is het buitengewoon belangrijk om snel één of meer rijstroken te sluiten. In dergelijke situaties is een zogenoemde botsabsorber bijzonder handig. De demper wordt achterop een vrachtwagen gemonteerd, die men vervolgens voor de af te sluiten strook neerzet. Ondanks zijn totaalgewicht van 10 ton beschermt de demper niet alleen de mensen die vóór de vrachtwagen bezig zijn, maar ook automobilisten die de barrière niet of te laat opmerken: een botsing met de demper hoeft niet fataal te zijn.

De botsabsorber
ScanLED past de TMA aan voor optimaal gebruik in noodsituaties. Doorgaans komt een botsabsorber als eerste ter plaatse, waar zij meerdere rijstroken moet kunnen afsluiten. Daarom gebruikt ScanLED LA36 actuators van LINAK, samen met TR-EM-288 derde-partij bediening om de vleugels aan één of beide zijden van de absorber te laten zakken. In plaats van bijvoorbeeld hydraulica gebruikt ScanLED actuatoren ter verhoging van de veiligheid. De druk van de actuators kan namelijk zo worden ingesteld dat de vleugels geen klemschade oplopen. De vleugels bieden geen bescherming bij aanrijdingen zoals de botsabsorber. Ze kunnen, totdat een extra botsabsorber ter plekke is, wél duidelijk maken dat de weg is afgesloten. Met beide vleugels naar beneden is het mogelijk 7 meter te blokkeren. Dat komt overeen met twee rijstroken.

ScanLED is verder uniek door het gebruik van een extra actuator plus bediening, om de bovenkant van de oplegger te kantelen. Hierdoor kan hij ook onder bruggen en door tunnels rijden.

Lees meer over de botsabsorber op de website van ScanLED.

ScanLED
 

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen