Casus

Betere maïsgewassen met een elektrisch afstelbare plukplaat

Meer efficiëntie, betere prestatie – de eisen voor landbouwmachines nemen voortdurend toe. Voor de Duitse specialist, Geringhoff, heeft een nieuwe graanpluktoepassing hen in staat gesteld om hun klanten een oplossing te bieden die de gewasopbrengst maximaliseert.

Geringhoff, een specialist op het gebied van voorzetstukken voor maaidorsers, heeft ingespeeld op de toenemende vraag uit de markt naar graanpluktoepassingen die efficiënter zijn. Hun uitvinding ‘Freedom’ wordt – onder meer – gekenmerkt door een fundamenteel nieuw ontwerp van de plukrij. Dankzij het nieuwe en gepatenteerde ontwerp van de Freedom-plukleiding worden de planten zeer subtiel naar de holte geleid. De opvoerkettingen zijn gehoekt, waardoor het plukproces wordt geoptimaliseerd en de gewasopbrengst wordt gemaximaliseerd.

Van hydraulisch naar elektrisch
Een andere speciale functie van de nieuwe plukrij zijn de plukplaten. Deze worden niet langer hydraulisch afgesteld, maar door een elektrisch systeem. De plukrij wordt afgesteld met een elektrische actuator LA36 van LINAK®.

Betere maïsgewassen met een elektrisch afstelbare plukplaat

De gehoekte opvoerkettingen van de plukrijen hebben de plantacceptatie verbeterd. Afhankelijk van de grootte van de maïskolf moet de bestuurder van de maaidorser de breedte van de pluktussenruimte afstellen. De verhouding van de dikte van de zuiger en de achterzijde is beslissend voor deze afstelling.
Een afstelling maximaliseert de gewasuitvoer en voorkomt dat de plukrij geblokkeerd raakt. 

 

Op andere maïsvoorzetstukken wordt de plukplaat afgesteld door een enkelwerkend hydraulisch systeem. Vanwege de grote breedte van het Freedom-voorzetstuk tot 12 meter is een enkelwerkend hydraulisch systeem echter niet voldoende. Dit was een reden voor de ontwerpers van Geringhoff om naar een alternatief voor de hydraulische afstelling te kijken.

“Wij opteerden voor een elektrische uitvoering vanwege de vele voordelen hiervan”, zegt André Hemmesmann, teamleider voor ontwikkeling en ontwerp bij Geringhoff. Volgens hem was de eenvoud van het systeem een belangrijke reden om voor elektrische actuatoren te kiezen. 

“Bij gebruik van een of meer hydraulische cilinders moeten de signaalleidingen naast de hydraulische leidingen worden gelegd om de positie op te vragen. Met een elektrische actuator wordt alleen maar een simpele kabel gebruikt.”

Geen extra actuatoren nodig
Er zijn verder ook geen kleppen nodig bij gebruik van elektrische actuatoren. Met het nieuwe systeem moet alleen een netstroomvoorziening tot stand worden gebracht.

“Het is erg comfortabel dat wij het hydraulische systeem van de maaidorser niet hoeven te gebruiken om de plukplaten af te stellen. Door het systeem aan te sluiten op ons eigen besturingssysteem, wordt het zelfvoorzienend”, zegt Hemmesmann.

Met gebruik van het elektrische systeem kan een geprogrammeerde routine worden uitgevoerd, waarmee de platen kortdurend worden geopend en gesloten indien de plukplaten geblokkeerd zouden raken.

Waarom Geringhoff voor LINAK koos
Volgens André Hemmesmann van Geringhoff was de bekende robuustheid niet de minste reden om voor LINAK te kiezen.

“Fruitzuur, stof, vuil en water blokkeren de actuator. Wij hebben het systeem langer dan twee jaar getest en wij zijn zeer tevreden over de betrouwbaarheid”, zegt hij, en hij concludeert:

“Met een elektrisch systeem is veel meer mogelijk. Wij kunnen ons voor de toekomst veel dingen voorstellen.”

Toekomstige landbouw hangt af van automatisering
Automatisering is het motto. Met een corresponderende programmering kunt u bijvoorbeeld de plukplaten in één elke gang eenmaal openen en deze weer sluiten om een mogelijke blokkering te voorkomen. Het is ook denkbaar om aanvullend een sensorsysteem te gebruiken om permanent voor de optimale instelling te zorgen.

Een belangrijk voordeel van de actuatoren van LINAK is de optionele Integrated Controller (IC). Dankzij IC kunnen de actuatoren gemakkelijk worden geprogrammeerd en geïntegreerd in het bestaande systeem. De actuator ontvangt de besturingsopdracht, terwijl de elektronica de rest overneemt. De IC-actuatoren worden door LINAK aangeboden met diverse configuratieniveaus en met verschillende opties. Er zijn ook CAN-busvarianten verkrijgbaar.


Over Geringhoff
Geringhoff is opgericht in 1880 en in de loop der tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een specialist op het gebied van voorzetstukken voor maaidorsers. Het familiebedrijf is begonnen als hoefsmid en handelsbedrijf voor landbouwmachines. 135 jaar later is Carl Geringhoff Vertriebsgesellschaft mbH & Co. KG een modern en internationaal opererend familiebedrijf op het gebied van mechanische engineering, geleid door de vijfde generatie Geringshoffs.

Fabricage vindt plaats op verschillende locaties. Het hoofdkwartier bevindt zich in Ahlen, Duitsland. Een andere fabricagefaciliteit bevindt zich in St. Cloud, Minnesota, VS, waar voorzetstukken voor de Noord-Amerikaanse markt worden gemaakt.

Elektrische lineaire actuatoroplossingen uit de divisie LINAK® TECHLINE® voor landbouwmachines play-icon

Elektrische lineaire actuatoroplossingen uit het segment LINAK TECHLINE voor landbouwmachines

Move for the Future - Actuatoren met Integrated Controller play-icon

Move for the Future - actuatoren met Integrated Controller

Bestanden

Focus op mobiele landbouw

In deze focusfolder tonen we de oplossingen en voordelen, zoals LINAK die al meer dan 25 jaar levert aan de agrarische industrie.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.