Contact us here
Casus

Meer ergonomie voor de bouw van bedieningskasten

Bauer Systeme in Bretten van Hartmuth Bauer is sinds 1999 van eenmanszaak uitgegroeid tot een innoverend en voortdurend groeiend bedrijf voor de automatisering van machines en systemen. Voor Hartmuth Bauer zorgt een ergonomisch geoptimaliseerde werkplek altijd voor meer efficiëntie: "De manier waarop gewerkt werd bij het in elkaar zetten van een bedieningskast was echt geen pretje". Hartmuth Bauer is er vast van overtuigd dat iedereen die tijdens het werk last heeft van rugpijn, geen goed werk kan leveren.

Ergonomische verstelling met actuatorsystemen van LINAK in de montagetafel van Bauer Systems

Bauer bouwt al meer dan twintig jaar bedieningskasten. Naarmate zijn bedrijf groeide, wilde hij een ergonomisch geoptimaliseerde werkplek voor zijn medewerkers opzetten en een oplossing vinden. De zoektocht was geen groot succes en eerder ontmoedigend. "We beseften al snel dat de ontwerpers van zulke tafels nog nooit zelf een bedieningskast hadden gemonteerd", legt Hartmuth uit. Dus begon hij met het ontwerpen van zijn eigen montagetafel. Hij ontwikkelde een speciale oplossing om de montageplaat met snelklemmen te bevestigen. Hij vond het belangrijk dat de tafel kon kantelen en in hoogte verstelbaar was.

Een elektrische oplossing

Elektrische verstelling is de beste oplossing voor Hartmuth Bauer, maar alleen nuttig als niemand over kabels struikelt. Daarom biedt Bauer Systems montagetafels met oplaadbare batterijen voor de lineaire actuatoren die in hoogte verstelbaar en kantelbaar zijn. "We exporteren onze montagetafels ook naar de Amerikaanse markt. Daarom bieden we producten aan met een kracht tot 500 kilo", verklaart René Alldinger, Managing Director en aandeelhouder van het bedrijf, dat inmiddels meer dan 30 medewerkers telt. Voor dergelijke hoge belastingen zijn er slechts een paar lineaire actuatoren die ook voldoen aan de eisen voor een soepele en precieze verstelling en zo is Bauer Systeme gaan samenwerken met LINAK®.

Twee LINAK LA34 lineaire actuatoren regelen de hoogte en kanteling van de stalen montagetafel. De LA34 wordt gebruikt in de gezondheidszorg en in de industriële sector. Het geluidsniveau is lager dan 50 dB(A) (cf. DS/EN ISO 3743-1). Met een vermogen tot 10.000 N (duwen) kan hij daarnaast gemakkelijk de montage van zeer zware bedieningskasten ondersteunen. De verstelmogelijkheden van de tafel zorgen ervoor dat de gebruiker op een ergonomisch verantwoorde manier alle plekken van de bedieningskast kan bereiken. En dankzij de batterij is de montagetafel vrij te verplaatsen in elke werkplaats of bedrijfsomgeving. De twee actuatoren worden gevoed door een 73,25 Wh lithiumaccu. Samen met de controlebox COL50 en de handbediening HB80 vormen de lineaire actuatoren een onovertroffen oplossing.

Elektrische actuator LA34 van LINAK in montagetafel Bauer Systems
 
 

Praktische relevantie als uitgangspunt voor succes

"De continue productontwikkeling en -verbetering is erg belangrijk voor ons en vooral gebaseerd op onze praktische ervaring", zegt Hartmuth Bauer. Ook de praktische relevantie vormde de basis voor het succes van de montagetafel. Een bezoek van een klant aan Bauer Systeme bracht de bal aan het rollen. Al snel viel andere ondernemingen de montagetafel op en werd een nieuwe markt aangeboord. Meer dan 3.000 montagetafels zijn in talrijke bedrijven in gebruik.

De nieuwste ontwikkeling van Bauer Systeme is de montagetafel MT1100-HSV. Hij is uitgerust met een extra zwenkmechanisme waarmee de montageplaat met behulp van een spindel en slinger precies in de behuizing van de bedieningskast kan worden ingevoerd. "Met deze montagetafel kan een monteur de montageplaat zonder hulp aanbrengen. Normaal gesproken zijn hiervoor twee of drie personen nodig", legt René Alldinger uit.

Elektrische hefactuator van LINAK in de MT1100-HSV montagetafel van Bauer Systems
 
 

Elektrische hefkolom in de montagetafel

Bauer Systeme gebruikt ook een elektrische hefkolom van LINAK in hun EWorkStation 4.0. Deze tafel is een verplaatsbaar, in hoogte verstelbaar ergonomisch werkstation voor draadmontage of de bouw van schakelapparatuur. Door extra voorzieningen toe te voegen, zoals beeldschermstandaards, kabelhaspelhouders of andere onderdelen, wordt het een multifunctionele tafel. De gehele tafel wordt omhoog gebracht met twee LINAK DL6-hefkolommen. Met een draagvermogen tot 800 N zijn de drietraps kolommen elk sterk genoeg om de tafel in hoogte te verstellen.

De elektrische verstelling op zowel de montagetafel als het werkstation maakt een ergonomisch correcte werkhouding tijdens verschillende stappen mogelijk. Bauer Systeme heeft dankzij zijn ervaring en snelle realisatie de constructie van bedieningskasten over de hele wereld geoptimaliseerd.

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen