Contact us here
Casus

Neoditech heeft een ergonomische assemblage-arm ontwikkeld

Het Franse bedrijf Neoditech maakt manipulerende armen die worden gebruikt in werkplaatsen en productieomgevingen. Ergonomie speelt een centrale rol in hun producten, en voor één klant werd met een maatwerkoplossing het ‘onmogelijke’ ‘mogelijk’ gemaakt.

Neoditech ontwikkelde een ergonomisch werkstation

Verplaatsing van de kast was voor ons een moeilijke kwestie. Deze woog meer dan 80 kg en was moeilijk te integreren in de diverse onderdelen. Sébastien Gord is verkoopmanager bij Tôle & Design, en hij vond een oplossing voor deze moeilijke kwestie bij Neoditech – een Franse specialist op het gebied van ergonomische oplossingen voor industriële fabricage. ‘Dankzij hun assemblage-arm ERGO360 kunnen wij de werkhoogte nu aanpassen om onze constructies te fabriceren, en zonder overmatige inspanning de kast op een pallet te laden of hiervan af te halen.

Iedereen in een werkplaats of industriële productieomgeving waardeert optimale ergonomie. Vaak is behendigheid nodig om een schroef op de juiste wijze te plaatsen of om onderdelen te assembleren. Als je het werkstation kunt verstellen, kun je altijd in de juiste positie werken, zowel comfortabel als ergonomisch.

Toch is het aantal verstelmogelijkheden vaak beperkt tot hoogte. Maar het Franse bedrijf Neoditech is één stap verder gegaan en heeft een multifunctionele steunarm ontwikkeld. Deze is niet alleen in hoogte verstelbaar, maar kan ook in alle richtingen worden gedraaid. De arm biedt, met drie elektrische actuatoren van LINAK®, de benodigde beweging.

Ergonomie doet er echt toe
Het grote aantal musculoskeletale aandoeningen (MSK) toont aan hoe belangrijk het is dat industriële werkstations vanuit ergonomisch perspectief worden geoptimaliseerd. Het aantal ziektedagen neemt met de leeftijd van de werknemer toe. Een onjuiste lichaamshouding oefent bijvoorbeeld veel spanning uit op de wervelkolom. 

Neoditech ontwikkelde een ergonomisch werkstation

Kortom: als u uw lichaam moet aanpassen aan uw werk, krijgt u vroeger of later te maken met gezondheidsproblemen. Omgekeerd geldt dat als u een werkstation hebt dat aanpasbaar is aan uw lichaam, u dan gezonder, comfortabeler en efficiënter kunt werken.

Neoditech heeft dit ingezien en biedt de juiste producten voor verplaatsing van onderdelen in industriële productieomgevingen en werkplaatsen.

‘Onze assemblage-arm ERGO360 kan werkstukken heffen die tot 200 kilo wegen, zegt Sebastien Guegan. Hij is productmanager bij Neoditech. ‘Voor deze beweging waren wij op zoek naar krachtige actuatoren die een precieze en tegelijkertijd zachte beweging kunnen leveren.

 

Voor het bedrijf Neoditech waren hydraulische of zelfs pneumatische bewegingsoplossing uit den boze. Het geëlimineerde risico van lekkage en de eenvoudige integratie spraken in het voordeel van elektrische activering. De nauwkeurigheid van positionering was ook cruciaal. En dankzij de Integrated Controller en sensors van de actuator is het erg eenvoudig om deze aan te sluiten op het besturingssysteem van de assemblage-arm. 

LINAK had het product dat wij nodig hadden
De LINAK® actuator LA36 is leverbaar in diverse uitvoeringen. Bewegingen zijn mogelijk met een duwkracht tot 10.000 N. Maar wat Neoditech ook overtuigde, was de zachte start, waardoor ook bij het verplaatsen van zeer zware onderdelen schommeling werd voorkomen en ook de gehele constructie werd beschermd. De handset kan worden gebruikt om de diverse posities op te slaan – dit is mogelijk voor vijf operators. Elke operator kan drie posities opslaan.

Volgens Guegan kreeg Neoditech vele jaren geleden het idee voor een dergelijke ergonomische assemblage-arm.

‘In de afgelopen twee jaar is het inzicht gegroeid dat ergonomische werkstations belangrijk zijn. Vandaag de dag weten bedrijven dat met een ergonomisch werkstation zij efficiënter, en daardoor kosteneffectiever kunnen werken, zegt hij.

Neoditech ontwikkelde een ergonomisch werkstation
 

De assemblage-arm biedt een ander groot voordeel. Vroeger waren twee werknemers nodig om de meeste werkzaamheden uit te voeren. Dankzij de multifunctionele verstelmogelijkheden kunnen veel werkzaamheden met de assemblagelift ERGO360 nu worden uitgevoerd door één werknemer.

Er waren diverse redenen om te kiezen voor een actuator van LINAK. Niet alleen de Integrated Controller, hoge duwkracht en betrouwbaarheid van de actuatoren was belangrijk voor Neoditech, maar ook dat er plaatselijk een contactpunt is. 

Meer dan alleen maar een leverancier
Het Deense bedrijf LINAK® is wereldwijd actief en biedt werk aan meer dan 2300 werknemers. Met 30 dochterondernemingen overal ter wereld is LINAK altijd dicht in de buurt van zijn klanten.

Wij verkopen niet alleen maar gewoon een onderdeel. Wij bieden ook deskundig advies en een partnerschap, zegt Oliver Laonet, Sales Engineer bij LINAK Frankrijk. Het doel is om onze klanten te ondersteunen zodat zij de beste toepassing op de markt kunnen introduceren.

6 tips van LINAK® voor een ergonomisch verbeterde werkdag play-icon

6 tips van LINAK® voor een ergonomisch verbeterde werkdag

Bestanden

Focus op industriële automatisering

In deze brochure tonen wij allerlei opties voor het plaatsen van actuatorsystemen, waarmee productiviteit in industriële automatisering een boost krijgt.

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen