Contact us here
Techniek & trends

Is het mogelijk om de juiste balans tussen werk en privé te vinden?

Hoe zorg je ervoor dat je je werk op kantoor achterlaat, zodat je 100% aanwezig kan zijn in het gezin? En is dat nog wel een optie? Want steeds meer mensen ontdekken de voordelen van thuiswerken. De balans tussen werk en privé is een van de grootste modewoorden van vandaag de dag en in dit artikel wil LINAK graag onze kijk op de trend geven.

Vrouw in thuiskantoor

Ten eerste is het belangrijk om te benadrukken dat de juiste balans tussen werk en privé zeer persoonlijk is – de juiste balans voor jou is misschien iets wat je naaste collega uit balans brengt. Als wij het hebben over een traditionele definitie van balans tussen werk en privé, dan bedoelen wij daarmee het prioriteitsniveau tussen persoonlijke en professionele activiteiten in het leven van een individu en de mate waarin werkactiviteiten thuis aanwezig zijn.

De afgelopen jaren is er meer aandacht besteed aan de balans tussen werk en privé. Moderne technologie heeft het voor werknemers veel gemakkelijker gemaakt om constant aan het werk te zijn, waardoor het onderscheid tussen werk en privé vervaagt. Thuiswerken komt steeds vaker voor, wat een positieve impact heeft op de balans tussen werk en privé van veel werknemers.

 

Is de balans tussen werk en privé een illusie?

In 2018 publiceerde de Deense filosoof en zakenman Morten Albæk een boek, waarin hij aandacht vraagt voor de groeiende uitdaging om een balans te vinden. Volgens Morten Albæk is het, als wij kijken naar de zogenaamde balans tussen werk en privé, een illusie dat wij ons kunnen opsplitsen in de werkende persoon, de vrijetijdspersoon en de gezinspersoon. Hij stelt dat wij slechts één mens zijn met één leven en dat de ons beschikbare tijd dezelfde is, ongeacht hoe wij daarmee omgaan. Volgens hem is de balans tussen werk en privé in feite een kwestie van samenvoegen van al 'onze personen' tot één – en accepteren dat factoren van elk hiervan van invloed zullen zijn op de andere.

Menselijke persoonlijkheden die worden samengevoegd
 

Hij heeft misschien wel een punt, maar uit een onderzoek door Gartner blijkt dat Noord-Amerikaanse werknemers in het algemeen nu een goede balans tussen werk en privé meer waarderen dan de gezondheidsvoordelen die hun werkgever biedt. In feite vindt 72% van de werknemers de balans tussen werk en privé erg belangrijk bij het zoeken naar een nieuwe baan. Dit zou bedrijven die geloven dat een goed gezondheidszorgpakket alleen al voldoende is om hun werknemers te behouden, tot nadenken moeten stemmen.

 

De impact van balans tussen werk en privé

Verschillende factoren spelen een rol wanneer wij het hebben over de balans tussen werk en privé. Ten eerste kan de flexibiliteit van een hybride werkplek cruciaal zijn. 73% van de Noord-Amerikaanse werknemers die thuis werken zegt dat zij een betere balans tussen werk en privé hebben dan toen zij op kantoor werkten. De meest genoemde reden was dat zij meer tijd met hun gezin konden doorbrengen. Verder zeiden zij ook dat thuiswerken hen in staat stelt om hun privéleven en beroepsleven beter in balans te brengen. Zij zijn productiever dankzij bijvoorbeeld minder onderbrekingen, meer doelgerichte tijd en een stillere werkomgeving.

Gezond blijven tijdens het werk is een andere belangrijke factor voor de balans tussen werk en privé. Een slecht balans tussen werk en privé en lange uren op kantoor kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Er moet ook rekening worden gehouden met ergonomie tijdens het werk. Als je pijn ervaart die wordt veroorzaakt door je werkhoudingen, zal dit ongemak hoogstwaarschijnlijk ook van invloed zijn op je persoonlijke leven. Zorg ervoor dat je je lichaam niet belast door dit verkeerd of helemaal niet te gebruiken. Voor kantoormedewerkers maakt een in hoogte verstelbaar bureau een groot verschil – of zij nu thuis of op kantoor werken.

Zit-sta bureau voor thuiskantoor
 

Balans tussen werk en privé in andere landen

Als wij naar andere landen kijken, zien wij een groot verschil in onze tevredenheid over onze dagelijkse balans tussen werk en privé. De Nederlandse werknemers zijn de echte meesters als het gaat om balans tussen werk en privé, met een indrukwekkende score van 9,5 van 10 in de OECD Better Life Index. Italië is de nummer twee en Denemarken staat op de derde plaats met een score van 9 op 10, terwijl 60% van de Amerikanen zegt dat zij een slecht balans tussen werk en privé hebben, voornamelijk vanwege een gebrek aan grenzen tussen werk en privé. Hierdoor hebben Noord-Amerikaanse werknemers met de 12e plaats de slechtste balans tussen werk en privé in vergelijking met de andere landen in het onderzoek.

 

Hoe een goed balans tussen werk en privé wordt bereikt

Zoals wij eerder al zeiden, kan het moeilijk – en zelfs onmogelijk – zijn om je op te splitsen in de werkende persoon en de gezinspersoon en er bestaat geen twijfel dat de complexiteit hiervan sterk afhangt van het soort werk dat je doet. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om een balans in het leven te creëren.

  • In eerste instantie moet je erkennen dat je niet alles in één keer kunt bereiken. Je zult keuzes moeten maken om balans te creëren in je dagelijks leven. 
  • Praat met je manager en collega’s om de verwachtingen op elkaar af te stemmen. Bepaal grenzen voor wanneer je werkt en wanneer niet. Dit kan gaan om het beantwoorden van e-mails en telefoontjes buiten de kantooruren of wanneer je afwezig bent door vakantie of ziekte. 
  • Als je een partner hebt, is het belangrijk dat je met hem/haar praat over hoe je jezelf kunt organiseren met betrekking tot elkaars taken en middelen. Het is een goed idee om een gemeenschappelijk uitgangspunt te vinden waar iedereen zich prettig bij voelt. Op die manier ontwikkel je een aantal goede routines om alle praktische aspecten van het dagelijks leven samen op te lossen. 
  • Maak tijd voor jezelf en je eigen hobby’s.
  • Zorg voor een goede nachtrust. 
  • Als je een thuiskantoor hebt, zorg er dan voor dat het gescheiden is van de rest van het huis, zodat je het kantoor kunt verlaten, ook als je thuis bent. 
  • Zorg er ook voor dat het kantoor zo is ingericht dat je je comfortabel en ontspannen voelt – en dat je je werkhouding kan veranderen. Lees hier meer over het belang van een gezonde werkdag. 
Verhoog de productiviteit op uw werk play-icon

Verhoog de productiviteit op uw werk

Er zit leven in beweging play-icon

Er zit leven in beweging

6 tips van LINAK® voor een ergonomisch verbeterde werkdag play-icon

6 tips van LINAK® voor een ergonomisch verbeterde werkdag

Regelmatige lichaamsbeweging is niet voldoende play-icon

Regelmatige lichaamsbeweging volstaat niet

Bestanden

KOM IN BEWEGING – Waarom zit-sta bureaus de werkprestatie verbeteren

Verlaag het aantal ziektedagen en creëer een moderne kantooromgeving met elektrische zit-sta bureaus. Een aantrekkelijke investering voor werkgevers en hun werknemers.

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen