Casus

Elektrische beweging voegt meer comfort toe op boten

Meer comfort en betere ergonomie - deze twee vereisten zijn van toepassing op veel aspecten van ons leven en werk. Voor een Franse botenbouwer dragen elektrische actuatoren aan boord aanzienlijke bij aan een beter comfort.

Moderne jachten zijn zonder twijfel de belichaming van comfort. De boten van het Prestige-merk, die onderdeel zijn van de Franse Beneteau Group, bieden een bijzonder hoog comfortniveau. Elektrische actuatoren van LINAK® spelen een belangrijke rol als het erom gaat het leven aan boord te veraangenamen. 

Er zijn talrijke dingen die elektrisch kunnen worden afgesteld om de beleving op een jacht uiterst comfortabel te maken. Met elektrische actuatorsystemen worden luiken elektrisch en niet met de hand geopend, tafels en banken gemakkelijk versteld en in de juiste positie gezet en ook ramen elektrisch geopend en gesloten.

De botenbouwer Prestige gebruikt actuatoren van LINAK® voor talrijke toepassingen in hun moderne jachten. Zo wordt bijvoorbeeld de motorklep geopend met een actuator en de garage voor de sloep. De eigenaar van de boot opent en sluit deze met één druk op de knop. De grootte van de klep is afhankelijk van de grootte van het jacht. Er worden hiervoor twee LA36-actuatoren gebruikt en deze bieden de juiste hoeveelheid duwkracht om zonder problemen zelfs zware garagedeuren te openen.

Actuatoren met IC maken diverse waardevolle functies mogelijk
Prestige gebruikt actuatoren met een Integrated Controller (IC). Dankzij de IC-optie is parallelle beweging gemakkelijk te realiseren. Actuatoren met IC zorgen ook voor besturing en positionering die preciezer is. De actuatoren kunnen heel eenvoudig worden geconfigureerd en afgesteld. De Integrated Controller is slechts één van de functies. Een andere functie is minstens zo belangrijk.

“De actuatoren die wij in onze boten installeren, moeten extreem robuust en veerkrachtig zijn”, vertelt Kelvin Cathelot, inkoper bij de Beneteau Group, waaronder het Prestige-merk valt. De actuatoren staan bloot aan zout water, zon, wind en trillingen, en moeten ook perfect functioneren onder deze moeilijke omstandigheden.  

“De kwaliteitsvereisten van onze klanten zijn erg hoog. Als het gaat om kwaliteit, kunnen wij geen compromissen sluiten”, legt Cathelot uit. 

Elektrische beweging voegt meer comfort toe op boten
 

Betere roestvast stalen duurzaamheid in ruwe omgevingen
De actuatoren die worden gebruikt in de boten van de Beneteau Group zijn uitgerust met roestvast stalen elementen om ze bestand te maken tegen de harde omstandigheden. Voor een betere bestendigheid tegen de ruwe zoutwateromgeving biedt LINAK een selectie zuigerstangogen, armaturen voor de achterzijde en binnen- en buitenbuizen van roestvast staal. Dit maakt de actuatoren nóg beter bestand tegen de directe jarenlange invloed van zout water en zon, wat in het bijzonder van belang is voor dekluiken en zwemplatforms. Er wordt gebruik gemaakt van legeringen van de kwaliteit AISI 304 of AISI 316. 

Grondig getest om bestand te zijn tegen het leven op zee
Zelfs in basisapparatuur zijn de actuatoren van LINAK bijzonder robuust. Dankzij de robuuste aluminiumbehuizing voldoet de actuator LA36 aan de vereisten van beschermingsklasse IP66 en in statische toestand aan IP69K. 

Actuatoren van LINAK® worden op de proef gesteld in het testcentrum van LINAK in Denemarken en moeten talrijke tests ondergaan. Bijvoorbeeld een klimaattest waarbij de actuator herhaaldelijk wordt blootgesteld aan een omgevingstemperatuur van meer dan 100 graden tot minus 30. Van de actuator wordt verwacht dat deze hierna perfect werkt. De LA36 voldoet aan talloze normen, waaronder de Europese EC-richtlijn 94/25/EC voor gebruik in sportboten. 

Elektrische beweging voegt meer comfort toe op boten

De Beneteau Group maakt, behalve van actuatoren die kleppen in motorruimtes of kleppen voor de sloepgarage openen, ook gebruik van LINAK® hefkolommen. Deze worden gebruikt om de hoogte op tafels of werkstations af te stellen. 

“Verbeterd comfort met een elektrische actuator speelt een belangrijke rol in moderne jachten”, vertelt Kelvin Cathelot. 

 

Ontwikkeling en innovatie gaan door
Dankzij de IC-opties, met de mogelijkheid om verbinding te maken met een BUS-systeem, zijn er veel meer haalbare opties. Bijvoorbeeld de besturing van talrijke functies via een app op de smartphone. Volgens Cathelot zal de digitalisering zich ook in de botenbouw verder ontwikkelen. De opties van de Integrated Controller maken dat LINAK prima voorbereid is op deze taak.

Bestanden

Focus op het marine milieu

Het maakt niet uit wat voor boot u hebt, LINAK kan u helpen – via onze actuatoren, kolommen en bedieningen – met de bewegingen die u nodig hebt.

Heeft u een vraag over elektrische actuatortechnologie?

- Ons team staat klaar om u te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.