Contact us here
Casus

De waterzuiveringsinstallatie kijkt terug op zes jaar met LINAK

In 2013 nam het hoofd van Faaborg Renseanlæg, Dennis Pedersen, een wat hij noemde 'gok'. Als onderdeel van de vernieuwing van 23 kantelbare waterkeringen besloot hij deze allemaal uit te rusten met elektrische actuatoren van LINAK. In 2013 was de oplossing van LINAK voor de afvalwaterindustrie gloednieuw, wat de installatie in de stad Faaborg tot een van de eerste maakte die deze implementeerde. Nu, zes jaar later, spraken wij met Dennis hoe hij er nu over denkt en op terugkijkt.

DIN Forsyning

Faaborg 2019

Ik geef toe dat ik me aan het begin een beetje zorgen maakte of de actuatoren wel bestand waren tegen de ruwe omgeving hier op de installatie. Sommige bevinden zich in waterstofsulfide, wat gewoonlijk alles wegvreet. Maar zij waren hier allemaal tegen bestand!”, zegt Dennis Pedersen, afdelingshoofd bij Faaborg Renseanlæg. 

De actuatoren hebben tot nu bewezen hun werk goed te doen. Zoals Dennis zegt: 

Er waren natuurlijk een paar kinderziektes, maar dat is normaal. Zodra wij alles onder controle hadden, ging het vlekkeloos. Ik kan nu zeggen dat ik heel blij ben dat ik destijds in 2013 de sprong heb gewaagd – Ik heb er geen spijt van.”

Kostenbesparingen
Toen Dennis in 2013 investeerde in producten van LINAK, had hij grote verwachtingen ten aanzien van de kostenbesparingen. 

Een van mijn grote verwachtingen was dat wij geld konden besparen door te kiezen voor een elektrische oplossing van LINAK. En ik kan definitief zeggen dat we dat hebben gedaan. Ten eerste waren de actuatoren veel goedkoper om aan te schaffen dan traditionele oplossingen. Maar wij hebben ook heel veel geld bespaard op de onderhoudsbegroting. Er is geen onderhoudsbegroting als je producten van LINAK koopt – onderhoud is gewoonweg niet nodig. De actuatoren werken gewoon en zorgen voor zichzelf”, zegt Dennis en gaat verder: 

Wij hebben geld bespaard op elektriciens en manuren – wij hebben geen problemen gehad, de actuatoren werkten gewoon prima. In feite hoeven we elke dag nooit aan actuatoren te denken. In plaats daarvan kunnen wij onze energie richten op andere projecten die opwindender zijn.

LA36 bij Faaborg Renseanlæg
 

Gemakkelijk te vervangen
Aanvankelijke werden 23 kantelende waterkeringen destijds in 2013 uitgerust met actuatoren van LINAK. De kleppen hebben een erg belangrijke functie – zij moeten het afvalwater tegenhouden zodat het niet te vroeg in de zee terechtkomt. Omdat deze functie zo belangrijk is, was het voor Dennis duidelijk een vereiste dat een verstopping zeer snel zou moeten kunnen worden verholpen: 

Het is voor ons essentieel dat bij een verstopping wij weer heel snel moeten kunnen opstarten, en op dit punt bleken de actuatoren van LINAK een groot voordeel te zijn. Mocht een actuator het af laten weten, dan kunnen wij deze vrijwel onmiddellijk vervangen. Wij houden altijd een paar actuatoren in voorraad, en onze eigen in-house elektricien kan deze gemakkelijk vervangen – ze wegen slechts 7 kg. Maar de actuatoren die wij in voorraad hebben, verzamelen alleen maar stof – wij hebben de actuatoren niet hoeven gebruiken, omdat het systeem goed ingelopen is”, zegt Dennis Pedersen.

De nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Faaborg
Een gloednieuwe geavanceerde waterzuiveringsinstallatie wordt momenteel gebouwd naast de bestaande installatie. Zodra dit is voltooid, zal de bestaande installatie uit bedrijf worden genomen. Here Pedersen heeft ook gepland om in alle relevante gebieden oplossingen van LINAK te installeren. 

Ik ben ervan overtuigd dat elektrische oplossingen de toekomst zijn – vooral voor de batterijoplossing die LINAK aanbiedt. Als er gebieden zijn waar ik gebruik van lucht kan voorkomen, zal ik dat zeker doen. Omdat de oplossingen die gebruik maken van lucht, de neiging hebben te lekken, en geld kosten om te repareren”, zegt Pedersen. 

Maar hij wil niet alleen in de nieuwe installatie de actuatoren van LINAK introduceren. 

Wij hebben LINAK al geïnstalleerd in een aantal andere installaties waarvoor ik verantwoordelijk ben. Wij hebben hier echt positieve ervaringen mee. Voor de gebieden waar de huidige oplossing niet langer werkt, zal ik daarom overwegen in plaats van de bestaande oplossingen die van LINAK te installeren”, zegt hij en gaat verder: 

Men heeft mij diverse keren gevraagd of ik een oplossing met actuatoren van LINAK kan aanbevelen. Mijn antwoord is altijd ‘ja’! Het is goed het traditionele uit te dagen en iets nieuws te proberen. Ik ben er zeer verheugd over dat ik de moed had om in 2013 de nieuwe oplossing van LINAK te proberen.

Lees meer over de oplossingen van LINAK voor afvalwaterbehandeling.

Bestanden

Focus op afvalwaterverwerking

In de afvalwaterindustrie zijn, om de verschillende faciliteiten elke dag op nieuw weer optimaal te laten werken, eenvoudige bediening en controle essentieel. In deze brochure leest u meer over actuatoroplossingen van LINAK voor afvalwaterverwerking.

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen