Contact us here
Techniek & trends

Kijkje onder het blad - het verhaal achter de technologie van zit-sta bureaus

Wij zorgden in de jaren 90 voor een verrassing in onze branche en veroorzaakten een wereldwijde trend. Hoe wij hiermee het kantoorlandschap veranderden, vertellen wij je graag. LINAK was het eerste bedrijf dat revolutionaire elektrische verstelbare zit-sta bureaus op de markt bracht: Vandaag de dag, meer dan 10 miljoen elektrische bureausystemen later, zijn wij nog steeds toonaangevend in onze branche, en stellen wij voortdurend nieuwe normen voor innovatie, kwaliteit en ontwerp. Waar wij de toon aangeven, volgen de anderen. Ontdek hoe en waarom LINAK en zit-sta bureaus zo nauw met elkaar zijn verweven.

Kantoorwerker zittend en staand achter een bureau op kantoor. DL1: de revolutionaire ‘elektrische poot’ voor bureaus, uitgevonden door LINAK.

Veel ontwerptrends hebben in de loop der jaren de kantooromgeving veranderd, maar weinige hebben voor de individuele gebruiker op kantoor een positieve invloed gehad zoals het elektrische zit-sta bureau. Hoewel sta-bureaus er al eeuwenlang zijn, bestaat de technologie achter elektrische zit-sta bureaus slechts iets meer dan twee decennia. Al enkele decennia zijn er andere soorten opties waarmee bureaus handmatig in hoogte kunnen worden versteld, zoals pen-, slinger- en pneumatische systemen, maar niets is te vergelijken met het gemak dat je maar een knop hoeft in te drukken om een betere ergonomie, grotere gezondheid en hoger welzijn te bereiken terwijl je achter je bureau werkt.

Wanneer is de technologie in deze bureaus begonnen? In de vroege jaren negentig was LINAK® een groeiend bedrijf dat elektrische lineaire actuatoren bouwde, en terwijl het bedrijf zich wereldwijd uitbreidde, vond ook een groei plaats op andere gebieden dan medische toepassingen. Er kwamen in die tijd ondernemers naar ons toe die op zoek waren naar betere manieren om ergonomie en werkcomfort te verbeteren in niche-gebieden zoals werkstations voor architecten, ingenieurs, fotografen, en speciale toepassingen voor keukens en badkamers.

 

“De ontwikkeling van een compleet, in hoogte verstelbaar bureausysteem was niet zozeer ontsproten aan een visie dat LINAK grote kansen zag, maar veel meer dat wij een oplossing wilden waarmee onze klanten gemakkelijker werkstations konden bouwen,” zegt John Frost, Division President & Executive Vice President bij LINAK. “Wij wilden inspelen op twee behoeften: Gemak en betaalbaarheid.”

Hiervoor moesten wij een nieuw product ontwikkelen dat specifiek was bedoeld voor bureaus, en onze ervaring, technologie en vaardigheden van bestaande productlijnen gebruiken. Met parallel werkende actuatoren in ziekenhuisbedden, talloze soorten geleiders voor medische toepassingen, en een geschiedenis van het eerste bedrijf met innovaties was LINAK klaar voor de uitdaging.

John Frost
 

“Wij gaven de opdracht aan zes ingenieurs – drie werktuigbouwkundige en drie elektrotechnische ingenieurs – en voordat we het wisten, werd ons een veelbelovend concept van een elektrisch in hoogte verstelbaar systeem met twee poten gepresenteerd,” zegt John Frost. “De werkelijke innovatie in dit nieuwe product was de relatie tussen de motor, spindel en geleidingssystemen om voor de gehele pootbeweging de bijna perfecte wrijvingstoleranties onder controle te brengen. De esthetiek van het ontwerp was erg belangrijk, maar het was de technologie binnen in de poot waar het werkelijk om ging.”

 
 

De branche werd verrast

Aan het eind van 1998 werd de branche verrast door LINAK die een compleet, elektrisch in hoogte verstelbaar systeem voor bureaus introduceerde. Het eerste ooit. Het systeem omvatte een bedieningspaneel waarmee heel gemakkelijk de hoogte kon worden versteld, een geavanceerde controlebox voor een soepele beweging van het bureau, en een revolutionaire ‘elektrische poot’ voor bureaus, DESKLIFT™ 1 (DL1) genoemd.

Alles wat wij vandaag voor vanzelfsprekend aannemen als het gaat om in hoogte verstelbare bureaus, was in 1998 totaal vernieuwend en revolutionair: Hefsystemen bouwen met motors en spindels in bureaukolommen; een soepele, stille verticale hefbeweging realiseren - en dit dan allemaal in een eenvoudig gestroomlijnd pakket plaatsen. Dit was allemaal werkelijk een innovatieve doorbraak.

Na de introductie moesten klanten worden geholpen de overgang naar de nieuwe oplossing te maken, zodat de focus daarop kwam te liggen.

LINAK kon niet voorzien hoe succesvol deze technologie zou worden omarmd, vooral in Noord-Europa. De vraag naar elektrisch in hoogte verstelbare bureausystemen nam niet alleen snel toe vanuit de industrie, maar ook vanuit de kantooromgeving.

Het revolutionaire DL1-systeem uit 1998: Ons eerste complete, elektrisch in hoogte verstelbaar systeem voor bureaus: bedieningspaneel, controlebox en ‘elektrische poten’- van LINAK.Ons eerste complete, elektrisch in hoogte verstelbare systeem ooit voor bureaus op kantoor met de revolutionaire ‘elektrische poot’ voor bureaus: de DL1
 
 

Per ongeluk een wereldwijde trend veroorzaakt!

In het begin van 2000 waren zit-sta bureaus in Scandinavië de norm geworden en kregen deze in de rest van Noord-Europa snel voet aan de grond. De trend voor elektrische, in hoogte verstelbare bureaus sloeg niet echt aan in Noord-Amerika, maar dat veranderde eind 2000 toen in de media de uitdrukking ‘zitten is het nieuwe roken’ gemeengoed werd. Daarna nam de vraag enorm toe.

Veel meubelfabrikanten benadrukten, net zoals LINAK, in hun communicatie de voordelen van in hoogte verstelbare technologie om ergonomie op de werkplek te verbeteren. Door voor onze klanten een oplossing te zoeken, hadden wij – zonder het te weten – een wereldwijde trend veroorzaakt: het leven van werkenden op kantoor verbeteren met ergonomische oplossingen.

DL1-brochures
 
 

De DL1 was 25 jaar geleden state-of-the-art en een bijgewerkte versie maakt nog steeds deel uit van ons productassortiment. Op de markt van vandaag de dag blijven innoverende nieuwe producten van LINAK, zoals de bedieningspanelen DPI en DPG1C, prijzen winnen voor productontwerp, terwijl andere producten worden bekroond voor klantontwerp – inclusief Best in Innovation op NeoCon en Best of NeoCon Gold Award voor Desk2Device USB-lader.

Werkstijlen veranderen, en dat geldt ook voor ontwerp en functionaliteit van meubilair. “De wil om te veranderen” zit diep verankerd in het DNA van LINAK en is de grote drijfveer om bekende en onbekende uitdagingen aan te gaan. De ervaring die wij hebben met innovatie is wat ons motiveert om verstelbaar meubilair naar het volgende niveau te tillen.

Met meer dan 10 miljoen elektrisch verstelbare bureausystemen die wij sinds 1998 hebben verkocht, is het waar om te zeggen dat LINAK erin is geslaagd het kantoorlandschap in gunstige zin nieuw vorm te geven - door het leven van de werkenden op kantoor overal ter wereld te verbeteren.

DL1: Deze kolom vormde de ruggengraat van het allereerste bureausysteem dat aan het eind van de jaren negentig werd geïntroduceerd door LINAK®.DL1: De ruggengraat van het allereerste bureausysteem dat aan het eind van de jaren negentig werd geïntroduceerd door LINAK.
 
 

 
Timmerman Herwig Danzer

Het vroege partnerschap van de timmerman
Kan een in hoogte verstelbaar bureau met het DL1-systeem van 25 jaar oud vandaag de dag nog zijn werk doen?

Het antwoord is ja.

In 1998 besloot een timmerman met de naam Herwig Danzer zijn eigen, in hoogte verstelbare bureaus te maken, een idee dat in die tijd erg futuristisch en modern was.
Lees meer...

 

 
Laat je ergonomie niet achter op kantoor

Laat je ergonomie niet achter op kantoor!
In ons nieuwe normaal hebben velen van ons de bureaus op kantoor ingeruild voor keukentafels. En zelfs als wereldwijde gebeurtenissen ons binnenkort misschien terug naar de werkplek brengen, zal thuiswerken op een of andere manier een blijvend verschijnsel zijn. Dr. Mark Benden en Martha Parker van het Texas A&M University Ergo Center hebben veel tips en trucs voor diegenen die worden geconfronteerd met de uitdaging om nu en in de niet al te verre toekomst thuis te moeten werken.
Lees meer...

 

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen