Contact us here
Casus

Nieuwe initiatieven helpen ziekenhuizen om bacteriën efficiënt te bestrijden

In de afgelopen jaren hebben ziekenhuizen zich steeds sterker gericht op hygiëne. Een aantal jaar geleden werd het regionale ziekenhuis in Horsens het ‘innovatieziekenhuis’ genoemd. Hier hebben ze echt werk gemaakt van de bestrijding van ongewenste bacteriën.

Ziekenhuis in Horsens

Elk jaar sterven in  Denemarken circa 3000 mensen vanwege een infectie die zij in het ziekenhuis hebben opgelopen. Dit cijfer is 18 maal groter dan het aantal mensen dat in het verkeer omkomt. In het regionale ziekenhuis in de Deense stad Horsens proberen zij dit te veranderen.

Het gevecht tegen gevaarlijke bacteriën
Welkom in de lange gangen van de kelder in het ziekenhuis waar de rondleiding begint. Hier is leven omdat een aantal ziekenhuismedewerkers hier werken om de dagelijkse gang van zaken soepel te laten verlopen. Achter twee deuren is de wastunnel van het ziekenhuis verborgen. Dit is een geavanceerd automatisch wassysteem dat alles reinigt van bedden tot plafondplaten in operatiekamers. De wastunnel is slechts één van de vele initiatieven die het regionale ziekenhuis heeft ondernomen om de hygiëne te verbeteren.

Na 17 jaar gewerkt te hebben in de reinigingsindustrie binnen ziekenhuizen en slachthuizen kreeg Søren Møller de functie Service Manager in het regionale ziekenhuis in Horsens waar hij de afgelopen 21 jaar werkzaam is. Hij besloot in 2015 de wastunnel te kopen.

“Het begon allemaal met de ingebruikneming van een handmatig wassysteem, en alles was klaar. Toen wij het bed hadden opgehangen, werd het duidelijk dat handmatig wassen geen toereikende methode was, en begonnen wij te denken aan machines,” zegt Søren Møller, en gaat verder:

“Wij deden een aanbod waarin wij onze eis specificeerden voor de hoeveelheid water, zeep, elektriciteit en de wastijd op basis van 15.000 wasbeurten per jaar. Wij vergeleken de diverse resultaten en kozen natuurlijk de oplossing die het meest zinvol was. Wij zijn erg enthousiast over de potentiële mogelijkheden en veel andere regio’s en ziekenhuizen zijn naar ons gekomen om de wastunnel te bekijken.”

Hoge eisen die worden gesteld aan de wasbaarheid
Toen Søren Møller de markt begon te onderzoeken, was hij eigenlijk alleen maar op zoek naar een wasinrichting voor bedden. Maar het werd hem al snel duidelijk dat de nieuwe machine op veel meer gebieden zijn nut zou kunnen bewijzen. Daarom besloot het ziekenhuis in een andere machine te investeren als onderdeel van de uitbreiding van het ziekenhuis.

“Het uitgangspunt is dat toekomstige hulpmiddelen en materialen in de machine kunnen gaan omdat deze veel schoner worden als ze in de machine worden gewassen. De machine reinigt veel van de dingen die eerder niet werden gereinigd of met de hand werden gereinigd. Vandaag de dag wassen wij meerdere verschillende dingen in de wastunnel, en dit zal zich vast en zeker verder evolueren als er weer een nieuwe machine verschijnt”.

Het ziekenhuisbed in de wastunnel van het regionale ziekenhuis in Horsens
Het ziekenhuisbed in de wastunnel van het regionale ziekenhuis in Horsens

De bedden in het regionale ziekenhuis van Horsens zijn uitgerust met actuatorsystemen van LINAK, zodat deze kunnen worden afgestemd op de behoeften van de individuele patiënt. Andere hulpmiddelen zijn ook uitgerust met de systemen en omdat deze hulpmiddelen ook de wastunnel in gaan, worden hogere eisen gesteld aan de oplossingen die worden gekozen door het ziekenhuis,” benadrukt Søren Møller.

“Het is een absolute must dat LINAK wasbaarheid van systemen voorop stelt. Wij zouden de bedden of hulpmiddelen waarop deze worden geplaatst, niet kopen als ze niet wasbaar zouden zijn. Alle onderdelen op het bed moeten kunnen worden gewassen in de wastunnel, anders werkt het niet. Voorheen werd het bed met de hand gewassen, maar was het moeilijk om een bevredigend resultaat te bereiken. Vanuit hygiënisch standpunt is het dus zonder meer een groot voordeel wanneer onze apparatuur in de wastunnel kan worden gewassen,” zegt hij, en gaat verder: 

“Het is wettelijk vereist dat de hygiëne in orde is. Wij werken onder meer volgens de vereiste dat het ziekenhuis veilig moet zijn voor de patiënt en dat geen infecties worden overgebracht op patiënten. Daarom houden wij ons ook aan de nationale richtlijnen inzake infecties en hygiëne van het Deense Onderzoeksinstituut dat onder de minister van gezondheid valt (Statens Serum Institut). Wij onderzoeken bijvoorbeeld vier keer per jaar 250 kamers in overeenstemming met INSTA800. Dit is een algemene Noordse norm voor het meten van de reinigingskwaliteit. Op deze wijze zorgen wij er dus voor dat de reiniging in orde is.”

Meer focus op verbeterde hygiëne
Maar Søren Møller ziet niet alleen de valkuilen als het gaat om hygiëne bij het wassen van bedden en andere hulpmiddelen. In het ziekenhuis in Horsens is de reiniging zorgvuldig gedelegeerd op basis van verantwoordelijkheidsgebieden voor zowel onderhoudspersoneel als zorgpersoneel. Dit vereist dat beide partijen zich constant bewust moeten zijn van wie voor wat verantwoordelijk is. Dit helpt ervoor te zorgen dat wij alles naar tevredenheid oplossen en dat zorgpersoneel op de juiste wijze wordt ingezet.

Het grootste verschil dat Søren Møller in de afgelopen 10 jaar heeft gezien, is de toegenomen focus op verbetering van de hygiëne in ziekenhuizen. “Vandaag de dag is er één gedachte die de boventoon voert bij mijn koopbeslissingen, en dat is of de dingen kunnen worden gereinigd. Alle hoeken en haken moeten efficiënt kunnen worden gewassen. Anders zijn de producten niet geschikt voor gebruik in een ziekenhuis,” maakt Søren Møller duidelijk. 

Søren Møller – Service Manager
Søren Møller – Service Manager

 

Wasbaarheid bij LINAK
Als ontwikkelaar en fabrikant van hoogwaardige elektrische actuatorsystemen voor ziekenhuistoepassingen voelt LINAK zich verplicht om ziekenhuizen te helpen hun hygiëne te verbeteren. 

De actuatoroplossingen van LINAK voldoen natuurlijk aan alle internationale normen en standaards voor wasbaarheid. Sommige producten voldoen echter zelfs aan een hogere standaard omdat wij aanzienlijk meer testen dan de norm van 2017 voorschrijft.

Deze strenge vereiste noemen wij LINAK IPX6 Washable DURA™

 

 
LINAK IPX6 Washable DURA™ play-icon

LINAK IPX6 Washable DURA™

De lat hoger leggen voor wasstraatbestendige toepassingen play-icon

De lat hoger leggen voor wasstraatbestendige toepassingen

Bestanden

LINAK IPX6 Wasbaar DURA™ flyer

Wasbaarheid speelt een belangrijke rol in de moderne gezondheidszorg. LINAK IPX6 Wasbaar DURA™ voor verstelbare ziekenhuis- en verzorgingsapparatuur – het kon dus nóg schoner...

MEDLINE & CARELINE productoverzicht

Laat u verrassen door het enorme arsenaal aan innovatieve MEDLINE & CARELINE producten, die u kunnen helpen bij het verbeteren van uw ziekenhuis- en medische apparatuur.

Heb je vragen?

- Ons team staat klaar om je te helpen met technische informatie, een project te starten en meer.

Contact opnemen